Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.02.2020 09:05

Rekonštrukcia Kolonádového mosta pokračuje podľa harmonogramu


Snímka zdroj: (tasr).


Rekonštrukčné práce na Kolonádovom moste v Piešťanoch pokračujú podľa harmonogramu a nateraz sú približne v polovici.


Obnova mosta sa robí za jeho prevádzky, a tak Piešťanci i návštevníci kúpeľov budú pri prechode ponad Váh musieť podľa vyjadrenia Martina Ričányho z mestského úradu strpieť obmedzenia ešte niekoľko mesiacov.       

Radnica počíta pri oprave jednej z ikon kúpeľného mesta s nákladmi zhruba 1,8 milióna eur, dotáciu vo výške 995 000 eur získala od ministerstva kultúry z programu Obnovme si svoj dom. Odborní pracovníci nastúpili na túto národnú kultúrnu pamiatku v začiatku júna minulého roka, v pravidelných intervaloch sa uskutočňujú kontrolné dni aj za účasti pamiatkarov.

„Práce sú rozdelené na dve časti tak, aby mohli po moste prechádzať ľudia,“ uviedol Ričány. Začalo sa na južnej strane, kde bol upravovaný povrch vozovky, očistené steny architektúry s odhalením zvyškov pôvodných náterov a pracuje sa na obnove strešného plášťa. Zábradlia demontovali, očistili a už aj vrátili naspäť. Ričány uviedol, že nátery zábradlia i ďalších kovových častí budú mať iný odtieň, než na aký bola verejnosť zvyknutá. „Pod novšími nátermi zábradlia sa našiel pôvodný, ku ktorému sme sa vrátili,“ dodal. Súčasne sa v týchto dňoch začali búracie a rekonštrukčné práce v interiérových častiach mosta. Nevrátia sa už naň obchodné prevádzky, ale mesto, ktoré je jeho vlastníkom, počíta s galériou a prezentačnými priestormi.

Kolonádový most (tiež Sklený most) patrí k vrcholu slovenskej funkcionalistickej architektúry. Je najdlhším krytým mostom pre peších na Slovensku. Postavili ho podľa projektu architekta Emila Belluša v rokoch 1930 až 1933 na objednávku kúpeľov, počas druhej svetovej vojny bol značne poškodený. Obnoviť sa ho podarilo až v roku 1956. Pri vstupe na most je známa socha Barlolámača od Roberta Kühmayera, v strede mosta sú lepty na skle od Martina Benku. Vlani na most pribudla socha Alexandra Wintera, ktorý stál pri zrode myšlienky tohto stavebného diela a zaslúžil sa ako nájomca a budovateľ o zlatý vek piešťanských kúpeľov. Teraz jeho socha čaká na svoj návrat na most pri kúpeľnom hoteli.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.07.2020
Na lávke v Piešťanoch sa začalo s rekonštrukciou
Lávku v Piešťanoch, ktorá je od roku 2015 v zlom technickom stave a od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená, už oficiálne odovzdali realizátorovi rekonštrukcie. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
01.03.2021
Fontánu pri soche barlolámača chcú obnoviť podľa pôvodného projektu
Povestnou "čerešničkou" na končiacej sa obnove Kolonádového mosta v Piešťanoch by mala byť rekonštrukcia symbolu kúpeľného mesta – sochy barlolámača, ktorá stojí na jeho priečelí.
viac
29.11.2021
Košický kraj dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom
Košický samosprávny kraj (KSK) v týchto dňoch dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom v Trebišovskom okrese. Počas obnovy narazil zhotoviteľ na tekuté piesky, pôvodnú projektovú dokumentáciu tak museli prepracovať.
viac
05.01.2022
Mesto opraví fontánku pod sochou barlolámača aj vďaka dotácii
Mesto Piešťany chce pokračovať v komplexnej obnove sochy barlolámača a zabezpečiť obnovu fontánky a jej technológie podľa pôvodných nákresov autora Kolonádového mosta architekta Emila Belluša.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %