Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.09.2019 11:25

Rekonštrukciou bojov o kótu Hrb si pripomenú najvýznamnejšiu udalosť SNP


Ilustračný výrez plagátu


Najvýznamnejšiu udalosť Slovenského národného povstania (SNP) v obci Rimavská Baňa v Rimavskosobotskom okrese, boje o kótu Hrb, si miestni obyvatelia pripomenú historickou rekonštrukciou.


Informovala o nej starostka Elena Polóniová s tým, že akcia sa uskutoční 21. septembra od 13.00 h. „Toto podujatie sme mali prvýkrát v roku 2016. Teraz sme chceli osláviť 75. výročie SNP. Stretli sme sa tí istí organizátori ako pred tromi rokmi, teda päť obcí a klub vojenskej histórie Krasnogvardejci, ktorí budú teraz hlavným organizátorom. V samotnej rekonštrukcii bojov sme pripravili novinku, ktorá však bude prekvapením,“ načrtla Polóniová.       

Vzhľadom na iné naplánované regionálne akcie dátum podujatia posunuli na začiatok tretej dekády septembra. „Vzhľadom na počasie je to trochu riskantnejšie, keďže už nie je také stále ako začiatkom mesiaca, ale pre iné akcie sme to už nevedeli zmeniť,“ dodala starostka.       

Ako ďalej spomenula, výrazné sprievodné akcie podujatia neplánujú, keďže už samotný hlavný program je dostatočne zaujímavý. „Určite však zlepšíme občerstvenie. To pred tromi rokmi vzhľadom na počet účastníkov, ktorých bolo až 3000, nebolo dostatočne vyriešené. Teraz sa však už na to pripravíme,“ prisľúbila Polóniová.       

Financovanie projektu je zabezpečené z rozpočtov piatich zúčastnených dedín – Rimavská Baňa, Rimavské Zalužany, Rimavské Brezovo, Kociha a Lehota nad Rimavicou. Časť nákladov je vykrytá z grantového programu Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont.       

Boje na Hrbe pri Rimavskej Bani trvali podľa historických prameňov od 19. do 21. októbra 1944. Fašistickým vojskám, ktoré postupovali z juhu od Rimavskej Soboty, vzdorovali na tomto strategickom mieste dve roty práporu Narcis z Kokavy nad Rimavicou.       

Pomáhali im tiež delostrelci batérie nadporučíka M. Adama, dve povstalecké lietadlá z letiska Tri duby, ako aj partizáni z brigád Jánošík a Rákosi. Na tretí deň, keď padol Tisovec na severe okresu, povstalci ustúpili.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2018
V Zemianskych Kostoľanoch spomínali na oslobodenie
V priebehu šiestich rokov obci pri príležitosti výročia SNP už po štvrtýkrát zorganizovali podujatie História bojov.
viac
04.07.2022
Mesto zrekonštruuje chodníky v 13 lokalitách, zoberie si úver
Mesto Rimavská Sobota plánuje zrekonštruovať chodníky na 13 uliciach, na financovanie prác si vezme úver vo výške viac ako 250 000 eur. Na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom rozhodli poslanci mesta.
viac
26.09.2022
V Rimavskej Bani pribudol nový náučný chodník s tematikou SNP
V Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota pribudol nový náučný chodník s piatimi zastávkami, ktorý návštevníkom približuje tunajšie boje z obdobia Slovenského národného povstania (SNP).
viac
04.05.2023
OD Dunaj a Dom odievania sa dočkali rekonštrukcie, prepojí ich átrium
Bratislavská ikona Obchodný dom (OD) Dunaj na Námestí SNP, niekdajší Obchodný dom Brouk a Babka, prechádza po rokoch rekonštrukciou. Spolu s ním sa rekonštrukcie dočká aj dvojička budovy – Dom odievania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %