Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
02.03.2024 02:10

Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa ukončia v apríli


Snímka zdroj: archív ON


Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom by mali ukončiť v prvej polovici apríli. Počas piatkového kontrolného dňa to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.


Rekonštrukčné práce podľa predsedu TSK finišujú, začali sa robiť už aj sadové úpravy v okolí kaštieľa, ktoré sú súčasťou samostatného projektu. Zároveň s dokončovacími prácami začnú okolo 10. marca inštalovať v kaštieli expozície, nainštalované majú byť do polovice apríla.         

"Do 15. marca má byť nainštalované kompletné vybavenie turisticko-informačného centra a do 21. marca by mali byť doručené ponuky na prenájom kaviarne," doplnil Baška.         

Súčasťou zrekonštruovaného objektu v správe Trenčianskeho múzea v Trenčíne budú turisticko-informačné a kultúrno-kreatívne centrum, nové expozície, ale i možnosť usporiadať oslavy či svadby.         

Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska prešiel celý objekt komplexnou rekonštrukciou, z pôvodnej budovy zostali len múry a strecha.         

"V suteréne budú expozície vinárstva a Alžbety Bátoryovej, na poschodí vznikla kaviareň. Budeme sa venovať zaniknutej miestnej židovskej komunite, Rómom a Habánom, vznikne tu kreatívne centrum. Na poschodí bude niekoľko izieb zriadených ako šľachtické bývanie," doplnil Martinisko.         

Náklady na rekonštrukciu boli 2,4 milióna eur. Obnova historickej pamiatky sa začala v máji minulého roka. Časť prác je financovaná zo zdrojov EHP a Nórska a zo štátneho rozpočtu SR, časť z vlastných zdrojov TSK.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2018
Do rekonštrukcie Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach investuje TSK 97-tis.-eur
V Draškovičovom kaštieli v Čachticiach v okrese Nové Mesto nad Váhom začali s rekonštrukciou strechy. Potrvá do decembra a Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja do rekonštrukcie investuje 97-tis. eur.
viac
02.12.2020
TSK zrekonštruuje Draškovičovský kaštieľ
Neskororenesančný Draškovičovský kaštiel v obci Čachtice sa dočká komplexnej rekonštrukcie. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na jeho obnovu získal 800 000 eur zo zdrojov Európskeho hospodárskeho priestoru.
viac
27.04.2022
TSK zrekonštruuje za 2,8 milióna eur Draškovičov kaštieľ v Čachticiach
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje za 2,8 milióna eur Draškovičov kaštieľ v Čachticiach. Okrem vlastných zdrojov kraj využije aj prostriedky z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Informoval o tom predseda TSK Jaroslav Baška.
viac
23.11.2023
Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach ukončia v apríli 2024
Turisticko-informačné, kultúrno-kreatívne centrum a nové expozície, ale i možnosť usporiadať oslavy či svadby ponúkne zrekonštruovaný Draškovičov kaštieľ v obci Čachtice. Rekonštrukciu za 2,4 milióna eur by mali ukončiť na budúci rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %