Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
27.07.2022 11:40

Renesančný kaštieľ ukrýva viaceré hodnotné prvky


Snímka zdroj: (renesancnykastiel.sk).


Výzor kaštieľa zo 16. storočia v Pečovskej Novej Vsi nebol v minulosti v regióne ojedinelý, avšak ako jediný sa zachoval v pôvodnej podobe.


Vyplýva to z architektonicko-historického výskumu, ktorý tam v uplynulých dňoch realizovali. Informoval o tom predseda občianskeho združenia Renesančný kaštieľ PNV Slavomír Karabinoš.

Ako povedal, nariadil ho Krajský pamiatkový úrad v Prešove. Jeho cieľom bolo aktualizovať, spresniť a doplniť chýbajúce poznatky už spracovanej výskumnej dokumentácie, ktorá pochádza z roku 1970 a 1993.

"Pôvodne sa predpokladalo, že výzor kaštieľa je v regióne raritou, ako sa však ukázalo, to najcennejšie ukrýva renesančná stavba vo vnútri. Medzi hodnotné prvky patria vstavané skrine, ktoré boli dendrochronologicky datované okolo roku 1607, druhá vstavaná skriňa bola datovaná okolo roku 1556. Zrubová konštrukcia bola datovaná do obdobia rokov 1647 – 1648. Na kaštieli sa nachádza šesť typov strieľní. Okrem jednej kľúčovej a štrbinových sú to aj nohavicové trojdielne strieľne," uviedol Karabinoš.

Kaštiele na území Šariša majú podľa jeho slov síce zachované strieľne, ktoré sú datované do 17. storočia, nohavicové sú ale na kaštieli raritou.

"Pôvodné sú i kamenné portály v interiéri a kozub v miestnosti. Jeden trám bol dendrochronologicky datovaný, ide o jedľu zoťatú na prelome rokov 1615/1616, rovnako sú datované aj stropy miestností. Pôvodné sú aj tehlové dlažby v miestnostiach," doplnil Karabinoš.

Výskum realizovali Michaela Haviarová a Tomáš Haviar. Aktivitu finančne podporila aj Nadácia SPP.

Renesančný kaštieľ zo 16. storočia sa nachádza v severnej časti obce v smere na obec Ľutina. V roku 2020 vzniklo spomenuté občianske združenie s cieľom jeho propagácie a záchrany.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2019
Obec začala s výstavbou cyklochodníka EuroVelo 11
Pečovská Nová Ves ako prvá obec v Sabinovskom okrese začala s výstavbou cyklochodníka EuroVelo 11 v Prešovskom kraji, ide o úsek Veľký Šariš - Pečovská Nová Ves. Podľa starostu obce Jaroslava Dujavu po geodetoch a pilčíkoch nastúpia ťažké zemné stroje a rýpadlá.
viac
15.05.2019
Obec chce stacionár pre dôchodcov dokončiť do jesene
Denný stacionár, ktorý bude slúžiť seniorom, chce obec Pečovská Nová Ves v okrese Sabinov dokončiť do začiatku septembra tohto roku. S rekonštrukciou bývalej obradnej siene začala v apríli.
viac
24.09.2019
V Pečovskej Novej Vsi otvorili úsek cyklotrasy Eurovelo 11
Takmer tri a pol kilometra dlhý cyklochodník vo štvrtok otvorili v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov. Ide úsek, ktorý je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11.
viac
24.02.2022
Výskum v renesančnom kaštieli má priblížiť jeho históriu
Architektonicko-historický výskum, ktorý aktuálne prebieha v renesančnom kaštieli zo 16. storočia v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov, má priblížiť presné informácie o jeho pôvode.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %