Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
01.03.2016 10:00

Renováciou kaštieľa v Humennom sa chcú priblížiť k jeho pôvodnej podobe


Kaštieľ má dostať novú tvár. (Foto: Wikimedia Commons)


Rekonštrukciou za približne 2,7 milióna eur prechádza renesančný kaštieľ v Humennom, kde sídli Vihorlatské múzeum (VM). Stavebné práce, ktoré odštartovali vlani v máji, chcú ukončiť v lete tohto roka. Projekt financuje Prešovský samosprávny kraj (PSK), zriaďovateľ VM, z vlastných zdrojov.


Renovácii kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou (NKP), predchádzali trojročné prípravy a konzultácie s pamiatkarmi. "Nakoľko v kaštieli nebol v minulosti robený komplexný reštaurátorsko-architektonický a historický prieskum, podmienkou rekonštrukcie bol práve prieskum. Jeho výstupom je 290-stranová publikácia formátu A4," informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Za uplynulé mesiace získala humenská NKP nový šat. „Doteraz sa podarilo vymeniť strešnú krytinu na vonkajšej strane východného, severného a západného krídla budovy. Práce na južnom krídle sú komplikovanejšie a prebiehajú v závislosti od poveternostných podmienok,“ vysvetlila hovorkyňa. Okrem krytiny sa priebežne vymieňajú poškodené časti krovu a drevené debnenie. V podkroví ďalej domurovali obvodové strešné murivo, na východnej a severnej časti strechy omietli komíny. „Štyrmi stavebno-statickými úpravami boli odstránené trhliny na fasáde, hlavne na bastiónoch. Sanácia muriva bola vykonaná po celom obvode kaštieľa, a to pod úrovňou aj nad úrovňou terénu,“ doplnila Fitzeková. V pláne je ďalej zateplenie strechy a výkopy pre kanalizáciu na odvod dažďovej vody. V súčasnosti sú už zreštaurované všetky fasády objektu, okrem tých na veži nad vstupom a na juhovýchodnom bastióne. Reštaurovaním prešli kordónové a korunné rímsy, strieľne v nárožiach a kamenné šambrány okien na poschodí východného krídla, západnej fasády a bastiónu.

Prebiehajúca renovácia poodhalila niečo z niekdajšej podoby kaštieľa. Reštaurátori objavili viaceré doteraz skryté architektonické prvky, napríklad pôvodné okenné šambrány, nové okná a strieľne. V rámci projektu sa podarilo obnoviť sgrafitovú výzdobu na nárožiach severovýchodného a severozápadného bastiónu. „Po ukončení reštaurátorských zásahov nadobudne severná časť kaštieľa renesančný charakter. Južná časť kaštieľa si ponechá mladší historizujúci profil. Súbežne s týmito prácami prebieha tiež repasovanie a výroba nových okien a mreží,“ ozrejmila Fitzeková s tým že v pláne je aj nový padací mostík kaštieľa a výmena jeho brány. Renováciu humenskej pamiatky chcú ukončiť v júli tohto roka - o dva mesiace neskôr oproti pôvodným plánom. PSK ju realizuje vďaka úveru z Európskej investičnej banky. Prebieha za plnej prevádzky múzea. „Naším zámerom je v rámci možností vrátiť dominante mesta pôvodný vzhľad a napraviť to, čo pokazila 'veľká rekonštrukcia' v 70. rokoch minulého storočia, ktorá bola vykonaná bez predchádzajúceho reštaurátorského prieskumu. Okrem vizuálneho zážitku by mala rekonštrukcia priniesť aj zvýšenie kvality poskytovaných služieb pre návštevníkov,“ uzavrela Fitzeková.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2024
Na projekty v kraji pôjde ďalších 36 miliónov eur
Pôvodná alokácia na integrované územné investície vo výške 250 miliónov eur pre PSK sa zvýši o ďalších 36 miliónov. Rozhodli o tom MIRRI SR a SIEA, ktorí presunuli takmer 185 miliónov eur do gescie ôsmich Rád partnerstiev.
viac
11.04.2024
Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník podujatia so strašidlami
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník strašidelného podujatia. Hororovo-romantický príbeh Spiritus Mortis vzniká v medzinárodnej spolupráci, prináša nový pohľad na estetiku aj inovatívny prístup k spôsobu hrania.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %