Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.08.2020 10:55

Reorganizačné zmeny majú posilniť a zefektívniť agendu menšinovej kultúry


Ministerstvo kultúry SR


Ambíciou Ministerstva kultúry (MK) SR je, aby téma národnostných menšín bola koordinovaná na všetkých vecných sekciách rezortu, čím sa nielen agenda národnostných menšín posilní, ale zároveň bude efektívnejšia.


"Práve z tohto dôvodu sme pristúpili k transformácii odboru kultúry národnostných menšín do odboru prierezových politík, ktorý sa bude venovať aj agende Slovákov žijúcich v zahraničí či štátnemu jazyku," uviedlo MK v reakcii na vyhlásenia politikov mimoparlamentnej strany Most-Híd kritizujúcej reorganizačné zmeny na ministerstve.

Rezort zdôraznil, že ochranu a podporu národnostných menšín považuje za svoje prirodzené poslanie. "Príslušníkom národnostných menšín chce MK vytvárať možnosti na zachovávanie ich kultúrnych zvyklostí, jazyka a tradícií," uistilo ministerstvo.       

Predstavitelia Mosta-Híd vnímajú krok ministerstva ako degradáciu úlohy kultúry národnostných menšín, obávajú sa tiež, že doterajší pokrok v oblasti menšinovej politiky bude anulovaný. Podľa predsedu strany Most-Híd Lászlóa Sólymosa opatrenie ministerstva usvedčuje súčasnú vládu z toho, že zlepšenie postavenia národnostných menšín považuje za dôležité iba na úrovni vyhlásení. "Vo svojom programe prisľúbila rozvoj a pokrok aj v tejto oblasti, ale v skutočnosti nemá záujem ani udržať status quo," komentoval Sólymos.       

Bývalý štátny tajomník MK Konrád Rigó upozornil, že odbor pre menšinovú kultúru, ktorý vznikol v roku 2018, pomáhal a podporoval vznik a činnosť Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a bol aj spolutvorcom stratégie na rozvoj regionálnej a národnostnej kultúry. "Zánik odboru vo mne vyvoláva veľké obavy a pochybnosti, či začatá práca bude dokončená," povedal Rigó.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Kultúrny a kreatívny priemysel dostane na rozvoj 50 miliónov eur
Malí a strední podnikatelia, ale aj neziskové organizácie a občianske združenia pôsobiace v tejto oblasti sa budú môcť uchádzať o takýto objem eurofondov z  Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a Prioritnej osi 3 (PO 3) - Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch.
viac
14.01.2019
Poskytovanie prostriedkov z Environmentálneho fondu by sa mohlo upraviť
Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom by sa mohlo upraviť. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú predložili podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Peter Antal (obaja Most-Híd) na prvú tohtoročnú schôdzu parlamentu začínajúcu 29. januára.
viac
02.04.2019
NRSR: Poskytovanie prostriedkov z Environmentálneho fondu sa upraví
Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom sa upraví. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú predložili podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Peter Antal (obaja Most-Híd), a ktorú parlament schválil.
viac
25.11.2020
Verejnoprávne fondy rezortu kultúry vyplácajú štipendiá
Verejnoprávne fondy začali vyplácať štipendiá z mimoriadnej pomoci Ministerstva kultúry. Predstavitelia podporných a technických profesií môžu od pondelka žiadať o dotácie na zmiernenie dopadov pandémie COVID-19.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %