Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
22.04.2022 11:40

Rezort dopravy spúšťa projekty inteligentnej mobility


Ilustračná snímka.


Ministerstvo dopravy a výstavby SR bude realizovať pilotné projekty v oblasti inteligentnej mobility. Na zbere dát a analýz budú pracovať prevažne slovenské univerzity.


V spolupráci s výskumníkmi z Fakulty informatiky a informačných technológií STU bude ministerstvo testovať, ako dobre vedia moderné senzory čítať vodorovné aj zvislé dopravné značenie na vybraných úsekoch slovenských ciest. Merania sa budú opakovať tak, aby pokryli rôzne svetelné aj poveternostné podmienky. Vo výsledku získa ministerstvo, SSC či NDS prehľad o tom, či sú značky na našich cestách kompatibilné s modernými asistenčnými systémami v autách, prípadne či by teoreticky vyhovovali požiadavkám na autonómnu jazdu.

Vedecký park, ktorý je súčasťou Žilinskej univerzity, navrhne technológie a aplikácie pre monitoring voľných parkovacích miest. Zbieraním a analýzou dát sa vytvorí koncept, ktorý bude vodičom poskytovať informácie o voľných kapacitách na odpočívadlách pri cestách. V praxi to uľahčí prácu vodičom nákladných vozidiel, ktorí si budú môcť lepšie naplánovať cestu, v reálnom čase si skontrolovať dostupnosť parkovacích miest a vybrať si miesto na odpočinok.

Žilinská univerzita v Žiline bude pracovať aj na overovaní, pri akej hustote premávky začínajú vznikať zápchy na vybraných cestných úsekoch. Cieľom projektu je preveriť hraničné rýchlosti, pri ktorých sa plynulá jazda v kolóne mení na dopravnú zápchu. Vďaka tomuto výskumu budú správcovia cestnej siete môcť predvídať, kedy sa intenzita dopravy na konkrétnom úseku zvýši natoľko, že bude potrebné cestu upraviť, aby sa zabránilo zápcham.

Všetky spomínané pilotné projekty sú súčasťou národného projektu Zlepšenie verejných politík v oblasti dopravy, inovačnej kapacity v doprave a podpora partnerstva v zavádzaní inteligentnej mobility, ktorý je financovaný prostredníctvom Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: (Ministerstvo dopravy a výstavby SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
Online národná konzultácia k eurofondom sa už začala
K návrhu priorít Partnerskej dohody, podľa ktorej sa bude rozdeľovať 13 miliárd eur, dostáva teraz možnosť vyjadriť sa široká odborná aj laická verejnosť v Národnej konzultácii.
viac
23.02.2021
Inteligentná mobilita na Slovensku
Z analýzy Sekcie inovácií, strategických investícií a analýz rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyplýva, že inteligentnej mobilite sa už dnes na Slovensku venuje 543 firiem. Inteligentnej mobilite sa rezort venuje prostredníctvom oddelenia inteligentnej mobility.
viac
16.03.2021
MDV SR zverejnil zoznam investičných priorít v železničnej infraštruktúre
Ministerstvo dopravy a výstavby SR pripravilo v úzkej spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze Ministerstva financií ďalší strategický dokument, ktorým sa bude riadiť rezort pri príprave a realizácii infraštruktúrnych projektov.
viac
07.07.2021
Domáci turizmus podporia mimoriadne letné vlaky
Ministerstvo dopravy a výstavby podporí aj tento rok letnú turistickú sezónu mimoriadnymi letnými vlakmi. 58 vlakov ZSSK bude jazdiť na 12 linkách do vybraných turistických lokalít naprieč celým územím Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %