Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.12.2020 08:15

Rezort pôdohospodárstva urobí maximum pre odstránenie PCB látok


Ilustračná snímka.


Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola podľa rezortu pôdohospodárstva viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto prijali uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto závažnej environmentálnej záťaže.


Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na zasadnutí za účasti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského a ministra životného prostredia SR Jána Budaja prijal na vedomie návrh vlády SR na prijatie opatrení na riešenie krízovej situácie v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa v lokalite Chemko Strážske a odkaliska Poša. Na rokovaní výboru sa ďalej zúčastnili štátni tajomníci rezortov zdravotníctva a vnútra, zástupcovia Štátnej ochrany prírody, Slovenskej inšpekcie životného prostredia, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, ako aj starostovia a zástupcovia dotknutých obcí.

Poslanci na výbore odsúhlasili doplniť uznesenie o úlohu vykonania monitoringu podzemných vôd v dotknutých lokalitách vzhľadom na nevyhnutnosť riešenia otázky likvidácie sudov, z ktorých vytekajú PCB látky do pôdy. Zároveň odporučili Ministerstvu životného prostredia SR a Ministerstvu vnútra SR zaradiť odkalisko Poša pod mimoriadnu situáciu a zabezpečiť okamžité riešenie výtoku z odkaliska Poša do Kyjovského potoka.

Viac informácií TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2020
Bratislava je ochotná spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme
Hlavné mesto je pripravené aktívne spolupracovať na odstránení environmentálnej záťaže v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.
viac
24.11.2020
Najviac PCB zaznamenali u zvierat z okolia odkaliska Poša
Otázkou rozsahu kontaminácie polychlórovanými bifenylmi (PCB) v regióne Zemplína v súvislosti s environmentálnymi záťažami bývalého štátneho podniku Chemko Strážske a odkaliska Poša sa zaoberali aj veterinári.
viac
28.05.2021
Kvalita podzemných zdrojov pitnej vody nie je kontorlovaná dostatočne
Nedostatočná kontrola kvality podzemných zdrojov pitnej vody ohrozuje zdravie obyvateľov. Štátne orgány v pôsobnosti rezortu životného prostredia, zodpovedné za monitoring kvality vodných zdrojov, nemajú dostatočné a presné informácie.
viac
23.08.2021
Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske
Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %