Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.02.2021 02:00

Rezort regionálneho rozvoja s regiónmi o eurofondoch


Ilustračná snímka


Žiadatelia i prijímatelia dostanú ďalšiu odbornú pomoc pri príprave a realizácii projektov vďaka špecializovaným technickým sekretariátom pri Rade partnerstva, ako aj regionálnym centrám ministerstva.


Témou rozhovoru s predsedami samosprávnych krajov boli doterajší stav čerpania eurofondov, príprava na nové programové obdobie, ako aj opatrenia, ktoré nasmerujú európske zdroje jednoduchšie do regiónov.

Regióny a rezort diskutovali o protikrízovom finančnom balíku REACT-EU, z ktorého Slovensko dostane dodatočné európske zdroje vo výške 780 miliónov eur. Rezort chce z tejto sumy vyčleniť časť aj pre vyššie územné celky výlučne na prípravu kvalitných projektov pre nové programové obdobie 2021 – 2027. Žiadatelia i prijímatelia dostanú ďalšiu odbornú pomoc pri príprave a realizácii projektov vďaka špecializovaným technickým sekretariátom pri Rade partnerstva, ako aj regionálnym centrám ministerstva.

Rezort informoval samosprávne kraje o pripravovanom Operačnom programe Slovensko  a Partnerskej dohode, na základe ktorej sa bude v nasledujúcom desaťročí prerozdeľovať takmer 13 miliárd eur. Podpredsedníčka vlády pripomenula, že koncom minulého roka Partnerská dohoda prešla veľkou národnou konzultáciou, do ktorej sa zapojili stovky účastníkov zo všetkých oblastí a samosprávy mali v tomto procese významné slovo. O prioritách pre čerpanie eurofondov v novom programovom období rokovala pred časom tiež s ministrami z dotknutých rezortov. Medzi hlavné oblasti, kam má podpora smerovať, vymenovala napríklad verejnú osobnú dopravu, školstvo, životné prostredie, zamestnanosť, sociálnu starostlivosť, cestovný ruch či kultúru. Témou diskusie boli tiež Rady partnerstva a ich budúca úloha pri implementácii eurofondov.

Rezort má okrem toho pre regióny ešte stále k dispozícii zdroje z programového obdobia 2014 – 2020. V rámci regionálneho programu IROP plánujeme v nasledujúcich mesiacoch ďalšie zaujímavé výzvy. Pôjde o podporu verejnej zelene, cyklodopravy, verejnej osobnej dopravy, stredných odborných škôl, základných škôl či o zatepľovanie budov.

 

Autor: Zdroj: (mirri.gov.sk, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.09.2020
V príprave IÚS je dôležitá dobrá spolupráca partnerov v území
V príprave Integrovaných územných stratégií je dôležitá dobrá spolupráca partnerov v území.
viac
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
18.01.2021
Rada partnerstva schválila Vstupnú správu PHRSR 2022-2030
Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj Trnavského samosprávneho kraja na roky 2021-2027 schválila 13. januára 2021 Vstupnú správu pre vypracovanie strategického dokumentu Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja Trnavského samosprávneho kraja na obdobie rokov 2022 až 2030.
viac
17.06.2021
Zasadala Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj BSK
V stredu 16. júna zasadla v priestoroch Úradu BSK už po štvrtýkrát Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %