Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.11.2020 02:20

Rezort školstva pripravil Nultý akčný plán


Ilustračná snímka.


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v rámci vnútrorezortného dialógu a v spolupráci s odborníkmi z praxe, identifikovalo kľúčové oblasti, ktorých riešenie bude prioritné počas roka 2021.


Tieto oblasti sú zhrnuté v dokumente Nultý akčný plán Stratégie inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní.

Nultý akčný plán Stratégie inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní (ďalej len „Nultý akčný plán“) obsahuje dlhodobo odkladané výchovno-vzdelávacie výzvy v praxi a opatrenia, ktoré majú zásadný význam pre zvýšenie inkluzívnosti vzdelávacieho systému a ich realizácia je naplánovaná v krátkodobom časovom horizonte.

Pri tvorbe Nultého akčného plánu boli zohľadnené rôzne faktory. Patria tam najmä existujúce záväzky SR v oblasti inkluzívneho vzdelávania, nastavenie programovacieho obdobia EŠIF na roky 2021 – 2027, či ciele vymedzené v strategických dokumentoch Európskej komisie. A to napríklad akčný plán pre boj proti rasizmu, Európsky strategický rámec pre rovnosť, inklúziu a participáciu Rómov a tiež príslušný návrh odporúčania Rady.

Nultý akčný plán sa venuje 5 oblastiam: desegregácia vzdelávacieho systému, inklúzia v ranom a predškolskom veku (0-7 rokov), podmienky pre inklúziu (obsah vzdelávania a personálne kapacity), podporné opatrenia vo vzdelávaní a špeciálno-pedagogická podpora vo vzdelávaní a v poradenstve.

Nultý akčný plán je zároveň aj prvotným východiskom pre urýchlené naštartovanie funkčných zmien, ktoré sú potrebné na to, aby sa postupne zvyšovala inkluzívnosť vzdelávacieho systému.

Ďalšie kroky pre rozvoj inkluzívneho vzdelávania budú stanovené v pripravovanej Stratégii inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní. Komplexnú a dlhodobú Stratégiu s prvým dvojročným akčným plánom bude tvoriť ministerstvo školstva v spolupráci s inými rezortmi a odborníkmi z praxe s plánom predložiť ju Vláde SR do konca roka 2021.

Autor: (MŠVVaŠ SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2017
Študenti môžu žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania
Študenti môžu oddnes predkladať žiadosti o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania (FNPV). Na pôžičky pre študentov sú vyčlenené finančné prostriedky celkovo vo výške 2 700 000 eur. Informovala o tom Lenka Slezáková z FNPV.
viac
02.03.2020
Rezort školstva vyčlenil ďalšie finančné zdroje na podporu inkluzívneho vzdeláva
Komisia pri Monitorovacom výbore pre operačný program Ľudské zdroje pre prioritnú os č. 1 Vzdelávanie na svojom 15. rokovaní dňa 28. 2. 2020 schválila zámer národného projektu (NP) Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II.
viac
03.12.2020
Vzdelávací program pre odborných a pedagogických zamestnancov škôl
Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v rámci Národného projektu Štandardy otvára vo februári 2021 tretie kolo vzdelávacieho programu „Inovatívne prvky v kariérovej výchove a kariérovom poradenstve pre školy”.
viac
05.11.2021
Vzdelávanie učiteľov budú robiť učitelia a riaditelia z praxe
Vzdelávanie učiteľov čakajú kľúčové zmeny. Po novom ho budú realizovať samotní učitelia a riaditelia z praxe v regionálnych centrách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %