Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.02.2019 07:17

Rezort školstva začal spoluprácu s OECD navytvorení Národnej stratégie zručnosti


Snímka zo seminára. Zdroj: (mšvvaš).


Zručnosti potrebné pre budúci trh práce v kontexte Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV) boli 29. januára, okrem iného, témou podujatia s názvom Skills Strategy Seminar: Slovak Republic.


Ide o prvé z radu konzultačných podujatí, ktoré pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a zástupcovia OECD s cieľom čo najkvalitnejšie a najefektívnejšie nastaviť Národnú stratégiu zručností pre Slovensko v súlade s cieľmi NPRVaV.

Seminár viedli ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová, za OECD riaditeľka Centra pre zručnosti Monserrat Gomendio a OECD Team Leader Andrew Bell. Európsku komisiu reprezentoval Michael Morass, zástupca vedúceho oddelenia pre Česko, Poľsko a Slovensko v rámci Generálneho riaditeľstva EK pre oblasť zamestnanosti, sociálnych vecí a inklúzie. Pozvaní boli aj ďalší zástupcovia rezortov školstva, práce, hospodárstva, vnútra a sociálnych partnerov.

„Som veľmi rada, že pri realizovaní nášho Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania sa nám podarilo nadviazať spoluprácu s takou významnou medzinárodnou organizáciou, ako je OECD a že tu môžeme privítať ich zástupcov, ktorí nám prišli pomôcť v tom, aby sme spolu s nimi vypracovali našu Národnú stratégiu zručností pre Slovensko. Budeme diskutovať o tom, ako zlepšiť kurikulum pre deti v školách, ako zlepšiť ich zručnosti, a tým zlepšiť výsledky aj v medzinárodných testovaniach PISA, aj ako pomôcť Slovensku, aby sa rozvíjal systém celoživotného vzdelávania,“ uviedla ministerka školstva Martina Lubyová.      

„V úvodnej fáze spolupráce sa potrebujeme bližšie oboznámiť so systémom vzdelávania na Slovensku, aby sme boli schopní identifikovať prioritné ciele a potom mohli navrhnúť efektívne riešenia s využitím skúseností z ďalších členských štátov OECD,“ priblížila Monserrat Gomendio, ktorá na seminári predstavila OECD stratégiu zručností s prihliadnutím na riziká, ktoré na Slovensku spôsobujú svetové trendy, ako sú automatizácia výroby či digitalizácia.

Autor: (mšvvaš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2020
Ďalšia idea národnostného dištančného vzdelávania spojí výučbu a kultúru
Jókaiho divadlo v Komárne v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
20.01.2021
Začala sa spolupráca na posilnenie globálneho vzdelávania na Slovensku
Podpora a rozvoj aktivít na posilnenie globálneho vzdelávania na Slovensku. To je hlavným cieľom spolupráce medzi Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Európskou sieťou pre globálne vzdelávanie (GENE).
viac
18.03.2021
Modelová škola ako inšpirácia pre inovácie vo vzdelávaní
Inšpiratívna a moderná. Taká má byť modelová škola, ktorá je jedným z projektov ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga.
viac
05.11.2021
Vzdelávanie učiteľov budú robiť učitelia a riaditelia z praxe
Vzdelávanie učiteľov čakajú kľúčové zmeny. Po novom ho budú realizovať samotní učitelia a riaditelia z praxe v regionálnych centrách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %