Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
22.04.2017 09:14

Rezort vnútra pomôže obciam s vysporiadaním pozemkov pod rómskymi obydliami


Ilistračná snímka. Zdroj: YouTube


Obciam, ktoré majú na svojom území rómske obydlia, pomôže Ministerstvo vnútra SR s vysporiadaním pozemkov. Umožní mu to národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“, na ktorý je z Európskej únie vyčlenená alokácia 2 652 000 eur.


Budúcim prijímateľom národného projektu je Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ministerstvo vnútra je sprostredkovateľským orgánom pre operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ).

Hlavným cieľom projektu je podporiť vysporiadanie pozemkov v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Aktivity projektu možno vykonávať na území 150 obcí v siedmich krajoch Slovenska, výnimkou je Bratislavský kraj. „Podpora bude smerovať k vysporiadaniu právnych vzťahov k pozemkom pod rómskymi obydliami v rómskych osídleniach, a to v zmysle platnej legislatívy. Tak, aby bolo umožnené obyvateľom marginalizovaných rómskych komunít nadobudnúť k pozemkom pod ich obydliami taký právny vzťah, ktorý im umožní následnú legalizáciu nimi obývaných stavieb alebo im umožní postaviť nové legálne obydlie,“ vysvetlila generálna riaditeľka sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková. Druhou možnosťou je, že k pozemkom pod obydliami nadobudne právny vzťah obec, ktorá na nich zrealizuje opatrenia, ktoré prispejú k zvýšenej kvalite podmienok bývania príslušníkov rómskej komunity. Pôjde napríklad o možnosť zriadenia prístupu k inžinierskym sieťam alebo k pitnej vode. (O vyhlásení druhého kola výzvy na podporu prístupu k pitnej vode informujeme na inom mieste.)

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity ako prijímateľ národných projektov ponúka toto riešenie ako súčasť komplexného balíka opatrení pre tieto obce. V rovnakých lokalitách podporuje terénnu sociálnu prácu a prácu v komunitných centrách, bude podporovať aj asistentov v škôlkach. „Atlas rómskych komunít identifikoval na Slovensku 8192 nelegálnych obydlí, ktoré sa najviac vyskytujú v najsegregovanejších a najmenej rozvinutých rómskych osídleniach. Dôsledkom nevysporiadaných pomerov je, že takéto obydlia nie je možné pripojiť na technickú vybavenosť, akou je napríklad vodovod, kanalizácia či plyn. Takýto stav má za následok nízky štandard kvality a hygieny bývania s nepriaznivými dosahmi na zdravotný stav a celkovú kvalitu života,“ uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz. Vysporiadanie právnych vzťahov k pozemkom je pritom nevyhnutným predpokladom pre následnú legalizáciu stavieb a tiež rozvoj technických a hygienických podmienok bývania obyvateľov marginalizovaných rómskych osídlení, ale aj pre zlepšenie ich vzdelanostnej úrovne či zamestnateľnosti.

Obecné noviny č. 15-16/2017 str. 4

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
MV SR podporí svojpomocnú výstavbu obydlí prostredníctvom mikropôžičiek
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) poskytne 13,5 milióna eur na finančné nástroje pre svojpomocnú výstavbu obydlí a podporu sociálnych podnikov.
viac
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
05.04.2017
Vláda schválila návrh zákona o pozemkových úpravách
Zákon okrem iného umožní usporiadať vlastnícke vzťahy k pozemkom pod obydliami v rómskych osídleniach. Účinnosť zmeny je naplánovaná na september 2017.
viac
19.11.2018
Metodický návod má pomôcť samosprávam s ustanovujúcim zasadnutím
Základné úlohy ustanovujúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva a vzory uznesení ponúka obciam Ministerstvo vnútra (MV) SR. Pre obce a mestá pripravilo metodický návod na zabezpečenie prípravy a priebehu ustanovujúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva po komunálnych voľbách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %