Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
20.10.2021 10:30

Pripravujú Akčný plán najmenej rozvinutého okresu Stará Ľubovňa


Ľubovniansky hrad, Stará Ľubovňa. Ilustračná snímka, zdroj: Slovakia.travel


Okres Stará Ľubovňa má vďaka novému zákonu z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR možnosť získať o 2,7 milióna eur viac.


Vďaka intenzívne prebiehajúcim prípravám ma Akčnom pláne NRO s rezortom regionálneho rozvoja a za účasti expertov má okres šancu čerpať prvé financie už na prelome 1. a 2. kvartálu budúceho roka. Okres Stará Ľubovňa je jedným z dvanástich NRO.

O podpore regiónu rokovala s primátormi a starostami vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá ich vyzvala, aby naplno využili šance, ktoré sa pred ich okresom otvárajú.

Rokovala tiež o reformách, ktoré zaviedla v eurofondoch a nových pravidlách pre balík takmer 13 miliárd eur, ktoré Slovensko dostane na roky 2021 – 2027. Zdôraznila však prioritu najskôr vyčerpať zostávajúce eurofondy, ktoré musíme investovať do konca roka 2023.

V okrese Stará Ľubovňa bolo v dobiehajúcom programovom období zazmluvnených 135 projektov vo výške takmer 98 miliónov eur. Ide najmä o projekty rekonštrukcie základných a materských škôl, zatepľovanie verejných budov, vznik miestnych občianskych poriadkových služieb v obciach, budovanie vodovodov, podporu komunitných centier či COVID opatrenia.

Ministerka vyzvala predstaviteľov samospráv, aby využili zostávajúce možnosti a zapojili sa do otvorených výziev z Integrovaného operačného programu IROP, ktorý riadi jej ministerstvo. Ide napríklad o podporu rozširovania kapacít materských škôl, cyklodopravy, rekonštrukcie ciest II. a III. triedy či sociálne služby v regiónoch. Ako príklad dobrej praxe využitia eurofondov v okrese uviedla, medzi inými, projekt revitalizácie vnútrobloku na najväčšom a najhustejšie zaľudnenom sídlisku Západ v meste Stará Ľubovňa, na ktorú išlo z eurofondov vyše 573 000 eur.

Pôvodný model prípravy a vyhodnocovania výziev na poskytnutie regionálneho príspevku založený na odporúčaniach okresných úradov nahradí od 1. novembra transparentný model Riadiacich výborov. Svojich zástupcov v nich budú mať MIRRI SR, župy, do ktorých najmenej rozvinuté okresy patria,  okresné úrady, mestá a obce najmenej rozvinutých okresov a sociálno-ekonomickí partneri.

Podpora sa bude rozdeľovať na základe Plánov rozvoja, ktoré pripravia okresné úrady v spolupráci so všetkými zainteresovanými partnermi. Plánom rozvoja sa nahrádzajú doterajšie dva dokumenty – Akčný plán najmenej rozvinutého okresu a Ročné priority – čím sa celý proces zjednoduší a urýchli.

Bližšie informácie sa dočítate TU.

Autor: (Zdroj: ZMOS, MIRRI)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Samospráva Fiľakova získa vďaka akčnému plánu pre okres Lučenec 950 000 eur
Dokopy 950 000 eur na rôzne rozvojové projekty získa samospráva mesta Fiľakovo vďaka Akčnému plánu rozvoja okresu Lučenec, ktorý schválila vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Lučenci.
viac
06.12.2017
Po roku bude vláda opäť zasadať v Revúcej
Vládny kabinet sa po roku vracia do Revúcej. Dnes (6. 12.) tam bude mať opäť svoje výjazdové rokovanie. Ministri majú na programe doplnenie akčného plánu pre jeden z najmenej rozvinutých okresov Slovenska. Ako z neho vyplýva, pre región by mala vláda zo svojej rezervy vyčleniť milión eur.
viac
16.02.2018
Najvýznamnejšie investičné akcie roka 2018 v meste Stará Ľubovňa
Rozvojový program Mesta na rok 2018, schválený Mestským zastupiteľstvom 14. decembra 2017, predstavuje súhrn plánovaných investičných akcií, na ktoré sú z mestského rozpočtu vyčlenené finančné prostriedky vo výške viac ako 2 mil. €.
viac
27.11.2021
Ľubovniansky hrad čaká rekonštrukcia za 800-tis. eur
Hrad nad mestom Stará Ľubovňa čaká rekonštrukcia za 800-tis. eur. Z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) sa má opraviť severovýchodné opevnenie a tiež jedno z nádvorí tejto národnej kultúrnej pamiatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %