Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.09.2018 10:50

Rodiny v župných knižniciach ušetria


Ilustračná snímka: Považské múzeum v Žiline


Od 3. septembra sa už vo všetkých piatich knižniciach, ktorých zriaďovateľom je ŽSK, dajú vybaviť rodinné preukazy.


Náklady pri rodinnej registrácii sú nižšie o približne polovicu, pri viacčlenných rodinách ešte viac.

„Aj toto je jedno z prorodinných opatrení, ktorými vychádzame rodinám v ústrety. Zároveň ich chceme motivovať, aby chodili do knižníc, mali záujem požičiavať si a čítať knihy a využívať aj ďalšie knižničné služby. Knižnice nie sú jediné, budeme pokračovať a rodinné vstupné chceme zaviesť do všetkých našich kultúrnych zariadení,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová.

Pri rodinnej registrácií zaplatí podľa cenníka knižnice len jeden dospelý člen rodiny a za každého ďalšieho člena sa dopláca iba 1 euro. Ak sa napríklad do Oravskej knižnice zapísala štvorčlenná rodina, zaplatili spolu 16 eur, po novom ich rodinný preukaz vyjde na 8 eur.

Riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada priblížil, že do rodinného preukazu je možné zahrnúť oboch rodičov a každé ich dieťa do veku 15 rokov.„Niektoré naše knižnice rodinné preukazy už zavedené mali, ale župa sa rozhodla túto výhodu rozšíriť a ponúkať ju jednotne vo všetkých knižniciach, ktorých sme zriaďovateľom. Veríme, že verejnosť možnosť rodinnej registrácie využije a naše knižnice získajú nových čitateľov,“ dodal M. Hromada.

ŽSK je zriaďovateľom piatich regionálnych knižníc – Krajskej knižnice v Žiline, Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši, Oravskej knižnice A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne, Turčianskej knižnice v Martine a Kysuckej knižnice v Čadci. Všetkých päť knižníc v roku 2017 evidovalo dohromady 31 949 používateľov a knižnice, ktoré robia množstvo ďalších aktivít pre verejnosť vlani navštívilo vyše 577-tisíc ľudí

Autor: (ts-žsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2020
Krajská knižnica bude mať modernejšie priestory
Priestory Krajskej knižnice v Žiline budú modernejšie. Rozsiahlu rekonštrukciu za takmer 400-tis. eur financuje Žilinský samosprávny kraj. Stavebné práce budú realizovať na prízemí knižnice, kde sa nachádza úsek beletrie.
viac
20.08.2020
Vyberte sa na Cestu za pokladom, ukryli sme ho v Kaštieli Radoľa
V nedeľu 30. augusta pozývame všetkých tých, ktorí sa chcú zábavnou formou niečo nové naučiť na podujatie pre deti a ich rodičov pod názvom Cesta za pokladom.
viac
24.09.2020
Festival Prešov číta rád bude i v online priestore
Festival čítania s názvom Prešov číta rád organizuje Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava aj tento rok.
viac
11.05.2023
Krajská knižnica organizuje zbierku hračiek pre deti
Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre pomôže občianskemu združenie Podaj mi ruku pri nefinančnej zbierke. Jej cieľom je zozbierať pred nadchádzajúcim dňom detí hračky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %