Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.01.2020 10:30

Rokovania zlyhali na nezákonných požiadavkách dopravcu


Ilustračná snímka, zdroj: bystricoviny.sk


Rokovania medzi vedením BBSK a zástupcov SAD Zvolen zlyhali na nezákonných požiadavkách dopravcu.Ten sa neuspokojil s úhradou straty za rok 2019 vo výške 2,62 milióna eur a v rozpore so zákonom požadoval vytvorenie dodatku číslo 10 k existujúcej zmluve a okamžité vyplatenie pohľadávky z roku 2018.


(Banská Bytrica 24. januára)  Neochota Slovenskej autobusovej dopravy Zvolen postupovať v zmysle platnej legislatívy a rešpektovať rozhodnutia súdov spôsobila, že na dnešnom rokovaní sa zástupcom dopravcu a vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja nepodarilo zažehnať hroziacu krízu.

K otázke, či budú alebo nebudú prímestské autobusy od soboty premávať, sa vedenie Slovenskej autobusovej dopravy Zvolen priamo nevyjadrilo. Na takýto krok totiž neexituje žiadny právny základ.

Dopravcovi nestačilo, že mu kraj vyšiel v ústrety so všetkými ekonomickými požiadavkami za rok 2019 a k dnešnému dňu mu doplatil rozdiel medzi zálohovými platbami a výkazmi straty za jedenásť mesiacov roku 2019, ktorý predstavuje viac ako 2,6 milióna eur.

Trval okrem toho na okamžitej úhrade pohľadávky z roku 2018 v sume 1,6 milióna eur, ktorú mu však BBSK nemôže v tejto chvíli uhradiť. Kraj však v pondelok dá túto sumu do notárskej úschovy a v momente, keď nastanú právne okolnosti, ktoré mu ju umožnia vyplatiť, tak to urobí.

 „Nebránime sa vyplateniu žiadnych odôvodnených pohľadávok. Kraj ako verejná inštitúcia však musí postupovať v zmysle zákona a takúto úhradu v tejto chvíli nemáme možnosť bez právneho základu urobiť. Potrebujeme mať doručený a platný medzitýmny rozsudok. Požiadali sme dopravcu v tejto veci o trpezlivosť, nevyhovel nám však. Všetko, čo umožňoval zákon a ekonomická výhodnosť, sme im ponúkli,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Dopravca nepristúpil ani na návrh novej dvojročnej zmluvy, ktorú mu vedenie BBSK ponúklo za rovnakých finančných podmienok, aké si dopravca sám určil v septembri minulého roka. Namiesto toho požadoval dodatok číslo 10 k existujúcej zmluve, ktorý je však v tomto momente absolútne nezákonný.

BBSK preto:

- požiadalo súd o vydanie neodkladného opatrenia, ktorým nariadi dopravcovi Slovenská autobusová doprava Zvolen zdržať sa konania, ktoré by ohrozovalo chod verejnej autobusovej dopravy a zaviazalo ho postupovať v zmysle platných licencií, cestovných poriadkov a aktuálne platného právneho stavu,

- zvolal na 19. hod. bezpečnostnú radu kraja, ktorá sa bude zaoberať aktuálnou situáciou

- vyšle v sobotu ráno (25. 1.)  do terénu kontrolórov a pri zistení prerušenia verejnej dopravy nariadi dopravcovi z pozície dopravného správneho orgánu, aby dopravu vo verejnom záujme zabezpečil

- žiada o súčinnosť a hájenie dodržiavania zákonov tohto štátu vládu, nakoľko takmer 40% akciový podiel v Slovenskej autobusovej doprave Zvolen vlastní štát, prostredníctvom spoločnosti MH Manažment.

„Očakávame od štátneho akcionára MH Manažment, že sa postaví za záujmy obyvateľov a vyzve dopravcu k dodržiavaniu zákonov. Radi by sme sa so zástupcami tejto bezodkladne stretli na rokovaní,“ povedal vicežupan Ondrej Lunter.

 

 

Autor: Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2020
Banská Bystrica: Prímestské linky nebudú premávať
Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen sa v piatok ani po viac ako dvojhodinovom spoločnom rokovaní v Banskej Bystrici nedohodli. Znamená to, že od soboty (25. 1.) až do odvolania nebude premávať drvivá väčšina prímestských liniek v kraji.
viac
04.03.2020
Špeciálna komisia BBSK pozýva dopravcu SAD Zvolen na spoločné rokovanie
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a zástupcovia samospráv v tomto regióne vyzývajú dopravcu SAD Zvolen, ktorý zabezpečuje prímestskú dopravu v kraji, na spoločné rokovanie. Zhodli sa na tom v utorok (3. 3.) na prvom zasadnutí špeciálnej komisie v Banskej Bystrici.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
01.06.2023
Začiatok júna bude v B. Bystrici patriť Dňom tanca, vo Zvolene divadlu
Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici a Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene pripravujú na prvé dva júnové týždne divadelný a tanečný festival s medzinárodnou účasťou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %