Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.02.2020 07:40

Rokovanie komisií zastupiteľstva KSK budú môcť sledovať občania


Ilustračná snímka. Zdroj: (web.vucke.sk).


Rokovania komisií Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) budú verejné. Určuje to nový rokovací poriadok komisií, ktorý v pondelok (24. 2.) schválili krajskí poslanci.


Ako o tom informoval predseda KSK Rastislav Trnka, ide o súčasť druhej etapy protikorupčných opatrení, ktoré kraj zavádza na odporúčania mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS).

Zasadnutia komisií, ktoré sa odborne vyjadrujú k pripravovaným materiálom na najbližšie zasadnutie zastupiteľstva, boli dosiaľ všetky neverejné. Po novom budú v zásade verejné, hoci komisia môže vyhlásiť rokovanie za neverejné, napríklad v prípade personálnych otázok.

Poslanci schválili aj Trnkom predložený návrh nového rokovacieho poriadku zastupiteľstva, ktorý má okrem iného umožniť občanom vystupovať na rokovaní krajského parlamentu. Predseda KSK však novinárom oznámil, že prijaté uznesenie nepodpíše. Dôvodom je schválený pozmeňujúci návrh, ktorý predložil poslanec Roland Szabó. Ten zavádza možnosť elektronického prihlásenia sa do rozpravy okrem poslancov aj riaditeľovi Úradu KSK a hlavnému kontrolórovi KSK. S hlavným kontrolórom Ľubomírom Hudákom je Trnka v dlhodobom spore, obviňuje ho z "politikárčenia", čo kontrolór odmieta.

„V tomto prípade, bohužiaľ, k žiadnej zmene aspoň na najbližšie dva mesiace nedôjde, keďže páni poslanci zo Smeru schválili pozmeňujúci návrh, ktorý smeruje len k tomu, aby v podstate ich člen, ktorý má pozastavené členstvo v ich strane, mal hlasovacie, respektíve prihlasovacie, zariadenie, čo je dosť neobvyklé. Nikto nevysvetlil, prečo by mal mať také zariadenie poradný orgán, ktorý nie je volený občanmi, čiže toto hlasovanie si ešte zopakujeme,” povedal Trnka.

Podľa doterajšej úpravy môžu byť občania prítomní na rokovaniach zastupiteľstva, avšak len ako pasívni pozorovatelia. V budúcnosti by mal byť súčasťou rokovaní bod Otvorená samospráva, v rámci ktorého budú môcť občania vystúpiť s postrehom, požiadavkou alebo konkrétnym problémom, ktorý ich trápi.

Súčasťou prijatých protikorupčných opatrení sú aj schválené nové Zásady hospodárenia s majetkom KSK, ktoré sú podľa Trnku transparentnejšie a obsahujú jednoznačnejšie ustanovenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2020
Poslanci TTSK budú opäť rokovať prostredníctvom videokonferencie
Rokovanie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja, ktoré je naplánované na stredu 20. mája 2020, sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie. Župa využije túto možnosť po druhýkrát.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
23.10.2020
Operatívna informácia k rokovaniam zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska sa intenzívne venuje usmerňovaniu a konzultáciám pre samosprávy vo vzťahu k organizovaniu a priebehu rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto náročnom období.
viac
06.12.2021
Krajskí poslanci sa budú zaoberať rozpočtom i grantovými schémami
Celkovo 42 bodov rokovania majú poslanci v programe najbližšieho, v poradí 31. zasadnutia Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK). V pondelok (6. 12.) sa stretnú poslednýkrát v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %