Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.10.2019 04:10

Rožňava chce zrekonštruovať kúpalisko, do prvej etapy investuje vyše 648 000 eur


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Rožňava


Zvýšenie dna bazéna, vybudovanie nového rozvodu vody a inštalácia tepelného čerpadla i novej bazénovej fólie je zámerom prvej etapy rekonštrukcie letného kúpaliska v Rožňave.


Plánovaný rozpočet je viac ako 648.000 eur, pričom 165.000 eur mieni mesto získať z akčného plánu rozvoja okresu, zvyšok financovať z úveru.       

Samospráva chce prvú etapu rekonštrukcie realizovať aj z dôvodu viacerých porúch telesa bazéna. „Kúpalisko je v dosť katastrofálnom stave. Denne nám vytečie 200.000 litrov vody, ktoré sa následne dopúšťajú studenou vodou a tá sa musí zohriať na 26 stupňov,“ vysvetlil na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva primátor Michal Domik.

Ako podotkol poslanec Ondrej Bolaček, nepáči sa mu alternatíva rekonštrukcie, podľa ktorej sa zvýši dno bazéna. „Momentálne máme bazén olympijských rozmerov, dĺžku 50 metrov, hĺbku v jednej časti štyri metre, čo je podľa mojich vedomostí asi najhlbšia voda na Slovensku. Ideme to zasypať na 1,8 metra, s čím nemôžem súhlasiť,“ poznamenal poslanec. Považuje to za nesprávny spôsob šetrenia a namiesto toho by sa podľa neho dalo usporiť napríklad na zohrievaní vody na nižšiu teplotu.       

Ako mu odpovedal primátor, zníženie hĺbky bazéna umožní šetriť energie za ohrev vody. Navyše, skokanskú vežu, pre ktorú je bazén v jednej časti hlboký štyri metre, podľa neho počas dňa priemerne využije len 10 až 15 ľudí. „Kvôli nim zohrievame dva milióny litrov vody na požadovanú teplotu. Áno, veža je rarita, ale nevyužitá rarita,“ podotkol Domik s tým, že dnes verejnosť skôr preferuje rôzne zážitkové bazény s teplou vodou.       

„Možno že tento rok tých ľudí neskákalo tak veľa, ale ja si pamätám, že pred dvomi-tromi rokmi stáli dlhé rady detí aj dospelých, ktorí si chceli skočiť,“ oponoval primátorovi poslanec Ivan Kuhn. Podľa neho môže zvýšenie dna bazéna navyše prekážať ľuďom, ktorí chodia napríklad na ranné plávanie.       

„Síce sa bavíme o obrovskej sume, ale do niečoho sa pusťme. Aspoň tie finančné prostriedky z úveru budú efektívne vložené do majetku a zostáva to tu po nás. Vedia to využívať obyvatelia mesta, priláka to ľudí z okolia a budeme mať letné kúpalisko na úrovni,“ podporil zámer rekonštrukcie kúpaliska poslanec Juraj Balázs.       

Poslanci napokon poverili mesto vyhlásiť verejné obstarávanie na vypracovanie projektovej dokumentácie na realizáciu rekonštrukčných prác v rámci prvej etapy obnovy letného kúpaliska. V ďalších etapách by mal pribudnúť okrem iného zážitkový bazén a tobogan. Celkové náklady po realizácii všetkých etáp rekonštrukcie kúpaliska majú byť podľa dôvodovej správy viac ako 1,2 milióna eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2021
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou ukončili
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou vo Zvolene ukončili, zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) sa od nového týždňa vracajú na pôvodné miesto. Iinformoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
19.02.2021
Tornaľa plánuje zrekonštruovať Hlavné námestie
Rekonštrukcia Hlavného námestia je jeden z hlavných investičných zámerov, ktoré počas nasledujúcich rokov plánuje samospráva Tornale v Revúckom okrese.
viac
08.10.2021
Otváracia konferencia odštartovala prvú etapu obnovy kaštieľa v Želiezovciach
Online otváracia konferencia odštartovala vo štvrtok prvú etapu projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach na účel zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.
viac
10.06.2022
Ukončili prvú etapu obnovy historickej budovy gymnázia
V týchto dňoch ukončili jednu zo štyroch etáp rekonštrukcie viac ako 100-ročnej historickej budovy krajského Gymnázia J. Francisciho Rimavského v Levoči. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová informovala, že zámerom projektu je sanácia objektu proti vlhkosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %