Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.11.2019 02:00

Rožňavský okres dostane viac ako 1,8 milióna eur na rozvojové projekty


Na snímke zľava podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos, predseda vlády SR Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. FOTO TASR – František Iván


Sumu viac ako 1,8 milióna eur rozdelí vláda SR obciam a ďalším subjektom v okrese Rožňava, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté. Kabinet o tom rozhodol na stredajšom výjazdovom zasadnutí v obci Slavošovce.


Pôvodne avizovaný milión eur vláda zvýšila ešte o ďalších viac ako 800-tis. eur, čo je podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) jedno z najvýraznejších zvýšení vôbec. „Reagovali sme na konkrétne potreby daného regiónu,“ podotkol.       

Z tejto navyše schválenej sumy dostane najviac obec Plešivec, pôjde o 400-tis. eur na rekonštrukciu župného domu. Ďalších 200-tis. eur má prisľúbených Rožňava na rekonštrukciu jedální a zvýšenie ich kapacity v súvislosti s nárastom počtu stravníkov pri takzvaných obedoch zadarmo. Podporené bude aj mesto Dobšiná, ktoré dostane počas dvoch rokov po 25-tis. eur na organizáciu pretekov do vrchu.       

Ďalších 100-tis. eur zo zvýšeného rozpočtu dostane obec Slavošovce na nákup novej technológie pre svoj sociálny podnik. V spolupráci s miestnymi papierňami by mala umožniť spracovať buničinu, teda odpad po spracovaní papierenských výrobkov na palivo. „Tento sociálny podnik by takto upravenú surovinu distribuoval ako palivo pre sociálne slabšie rodiny po celom okrese Rožňava,“ konkretizoval Pellegrini.

Z pôvodnej sumy milión eur bude najvyššou sumou podporené mesto Dobšiná, ktoré dostane 100-tis. eur na rekonštrukciu miestnych komunikácií. Rovnakú sumu získa aj mesto Rožňava na zabezpečenie novej technológie na zníženie objemu čpavku na zimnom štadióne. Do okresného sídla okrem toho pôjde ďalších 40-tis. eur na vybudovanie detského ihriska v Spojenej škole J.  A. Komenského.       

Z ďalších obcí bude jednou z vyšších súm podporený Plešivec, ktorý dostane 52-tis. eur na rekonštrukciu školskej jedálne. Do Rakovnice poputuje 40-tis. eur na rekonštrukciu strechy materskej školy. Sumu 37-tis. eur dostanú Slavošovce na rekonštrukciu kanalizácie a po 35-tis. eur Gemerská Hôrka a Kunova Teplica na rekonštrukciu miestnych komunikácií. Celkovo by malo byť podporených 77 projektov, medzi nimi sú napríklad financie pre viaceré cirkvi či športové kluby a zväzy.       

Podľa premiéra nie sú výjazdové zasadnutia vlády len formálne, ale otvárajú sa na nich témy, ktoré miestnych ľudí ťažia a ktoré možno nie sú zachytené vo vládnom materiáli. „Vždy je to vo všeobecnosti hlavne infraštruktúra, na ktorú tie menšie obce z regiónu nemajú peniaze. Respektíve v mestách je to vždy niečo väčšie, ako nejaká veľká športová infraštruktúra alebo opäť niečo týkajúce sa dopravy a kvality života ľudí,“ konkretizoval.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2018
Premiér: Nová vláda chce so ZMOS zachovať dobré vzťahy
Nová vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) bude udržiavať dobré vzťahy so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a chce si zachovať partnerský dialóg, na aký sme boli zvyknutí v predchádzajúcich rokoch. Po rokovaní s predstaviteľmi ZMOS-u to deklaroval premiér.
viac
01.06.2018
Okresom Lučenec a Poltár poskytne po milióne eur nad rámec akčného plánu
Po milióne eur na rekonštrukcie a projekty malého charakteru v mestách a obciach poskytne v nasledujúcom období vláda SR okresom Lučenec a Poltár. Na tlačovej konferencii po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády vo Fiľakove v Lučeneckom okrese to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).
viac
20.03.2019
Vláda: Pre okres Sabinov rozdelila 1,1 milióna eur
Vláda počas svojho stredajšieho výjazdového rokovania v Lipanoch rozdelila medzi obce sabinovského okresu a mestá Lipany a Sabinov sumu 1,1 milióna eur, ktorá má byť uvoľnená do 30. apríla. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Sabinov, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy.
viac
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %