Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.03.2020 01:30

Rozšírenie bezzásahových území v NP by nemalo mať vplyv na zamestnanosť


Ilustračná snímka: (int.).


Rozšírenie bezzásahových území v národných parkoch (NP) by nemalo mať výrazný vplyv na mieru nezamestnanosti v lesnom hospodárstve. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).


„Aj keď sektor dnes zabezpečuje relatívne stabilnú zamestnanosť aj v časoch recesie, zamestnanosť v lesnom hospodárstve dlhodobo klesá a bez ohľadu na zmenu rozsahu ochrany národných parkov sa predpokladá pokračovanie tohto trendu,” uviedli analytici.

IEP približuje, že ak by boli pracujúci, hlavne v dôchodkovom veku, prepúšťaní postupne, o prácu by pri rozšírení bezzásahového územia o polovicu prišlo asi 125 ľudí. Ak by sa územie rozšírilo o 75 percent, o zamestnanie by prišlo 155 ľudí. „Počas ôsmich rokov by to viedlo k priemernému ročnému výpadku v štátnom rozpočte v hodnote 236 000 eur, respektíve 293 000 eur,” poznamenali analytici. IEP očakáva, že by sa počas týchto rokov mohli vytvoriť pracovné miesta v cestovnom ruchu a ochrane prírody.

„Osobitná pozornosť a citlivá komunikácia by mali byť venované rozširovaniu bezzásahovosti v NP Poloniny, ktorý sa nachádza v okrese Snina a kde je ťažba dreva stále významným sektorom. Okrem Sniny by rizikovými okresmi mohli byť aj Rožňava a Brezno,” hovoria analytici.

Poznamenávajú však, že v súčasnosti nedokážu presne „kvantifikovať vplyv na zamestnanosť v drevospracujúcom priemysle, no dosah bude pravdepodobne oveľa miernejší než na samotnú ťažbu”. Zvýšenie bezzásahových území bude podľa IEP viesť k výraznejšiemu zvýšeniu cien v primárnom sektore. V drevospracujúcom priemysle príde iba k miernemu zvýšeniu cien.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2017
Nad štátnymi pozemkami v bezzásahových územiach by prevzali správu národné parky
Ministerstvo životného prostredia posledné mesiace intenzívne pracuje na posilnení ochrany prírody. Na neformálnych raňajkách s novinármi to uviedol šéf envirorezortu László Sólymos. Zároveň predstavil ciele envirorezortu.
viac
06.03.2020
Rozšírenie bezzásahových území na 50 percent by stálo 11,6 milióna eur
Rozšírenie bezzásahových území na 50 percent súčasnej rozlohy národných parkov by stálo verejné financie približne 11,6 milióna eur ročne. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
16.02.2021
V NP Malá Fatra sa zvýši bezzásahovosť na 280,14 hektára
V Národnom parku (NP) Malá Fatra sa zvýši podiel bezzásahového územia na 280,14 hektára. Na ploche 35,67 hektára bude aktívny manažment, ktorý má zlepšiť biotopové podmienky hlucháňa. Na webovej stránke o tom informovali ochranári Správy NP Malá Fatra.
viac
25.08.2022
Budovanie informačných centier v národných parkoch by malo stáť 25 miliónov eur
Na území národných parkov je potrebné dobudovať návštevnícke a informačné centrá. Investícia sa odhaduje na približne 25 miliónov eur. Jej financovanie je plánované z eurofondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %