Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.11.2021 09:30

RÚVZ BB sa zapája do Európskeho týždňa boja proti drogám


Ilustračná snímka.


V roku 1998 v Grécku Európska komisia prvýkrát vyhlásila Európsky týždeň boja proti drogám, ktorý si každoročne pripomínajú všetky členské štáty EÚ. Aj preto sa vždy 3. novembrový týždeň nesie v duchu boja proti drogám.


Najrozšírenejšími legálnymi a zároveň bežne dostupnými drogami na Slovensku sú alkohol a tabak. Za nelegálne drogy sa považujú tie, ktorých výroba, predaj alebo získavanie je v rozpore so zákonom o omamných prostriedkoch, ako napr. heroín, kokaín, pervitín atď.

Keďže problematika drog a drogovej závislosti patrí v súčasnosti k celospoločenským problémom takmer vo všetkých krajinách sveta, oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) sa snaží ochrániť mladých ľudí tak, že sa venuje drogovej prevencii na školách nielen počas Európskeho týždňa boja proti drogám, ale v priebehu celého roka. Ako uviedla Mgr. Tatiana Zvalová a PhDr. Petra Hellebrandt, od začiatku roka 2021 už bolo zrealizovaných 24 prednášok, kde bolo spolu 996 edukovaných. Ale pravdou je, že v mesiaci november pracovníci RÚVZ BB intenzívnejšie realizujú prednášky s touto tematikou, ako napr.: „Moderné je nefajčiť“, „Riziká užívania alkoholu a prvá pomoc pri intoxikácii“ a „Neberte drogy, lebo si drogy zoberú vás“.

Napriek nepriaznivej epidemiologickej situácii na Slovensku, ktorá nedovoľuje realizáciu uvedených prednášok priamo na školách, ich RÚVZ BB ponúka online formou. Ponukový list prednášok bol zaslaný 58 základným a 26 stredným školám v okrese Banská Bystrica a Brezno, záujem však prejavilo zatiaľ 15 škôl, na ktorých budú prednášky zrealizované v priebehu novembra.

 

 

Autor: (Michaela ONDIROVÁ, RÚVZ BB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2018
V pondelok štartuje Európsky týždeň boja proti drogám
Poukázať na nebezpečenstvo spojené s užívaním alkoholických nápojov najmä u mladistvých, sú zamerané aktivity slovenského verejného zdravotníctva počas Európskeho týždňa boja proti drogám vyhláseného z iniciatívy EÚ, ktorý oficiálne štartuje v pondelok (19. novembra 2018).
viac
18.03.2020
Učitelia a žiaci majú k dispozícii viacero portálov
Krízový štáb vo štvrtok 12. marca rozhodol o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení na území Slovenskej republiky od pondelka 16. marca na 14 dní. Prerušenie vyučovania v školách v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu si vyžiadalo využívanie online formy vzdelávania.
viac
28.05.2021
Vzniká pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola
Na Slovensku vzniká nový pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola. Jeho cieľom je podpora inluzívneho vzdelávania a transformácia základných škôl na komplexné inkluzívne školy.
viac
31.08.2021
Pohyb a šport patrí k deťom, patrí do škôl!
Únia miest Slovenska podporila spoločné vyhlásenie organizácií pôsobiacich v oblasti športu, vzdelávania, podnikania, podpory a ochrany zdravia detí a mládeže: „Pohyb a šport patrí k deťom, patrí do škôl!”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %