Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
08.07.2020 01:50

RÚVZ eviduje lokálnu kalamitu komárov


Ilustračná snímka.


Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava v súčasnosti na území Bratislavského kraja eviduje zvýšený, na niektorých miestach i kalamitný stav v prípade výskytu komárov. Nechystá však cielený monitoring a upozorňuje, že nemôže ani vyhlasovať kalamitný stav alebo mimoriadnu situáciu.


„Monitoring výskytu komárov v teréne regionálne úrady verejného zdravotníctva zo zákona nevykonávajú a vyhlasovanie kalamitného stavu nemá v platnej legislatíve v oblasti verejného zdravotníctva žiadnu právnu oporu, pričom v legislatíve nie je ani zadefinovaný kalamitný stav hmyzu,” upozornila hovorkyňa RÚVZ v Bratislave Katarína Nosálová.

Hygienici preto odporúčajú samosprávam postihnutým zvýšeným výskytom komárov, aby v závislosti od lokálnej situácie prostredníctvom oprávnených odborných firiem zabezpečili vykonanie potrebných dezinsekčných zásahov. „Posúdenie potreby postrekov je vo výlučnej kompetencii miestnej samosprávy,” dodala Nosálová. Upozornila zároveň, že RÚVZ Bratislava nebude vstupovať do akýchkoľvek diskusií v oblasti použitia či nepoužitia chemických alebo biologických dezinsekčných prípravkov proti komárom.

Starostovia obcí v povodí rieky Morava na Záhorí v utorok (7. 7.) vyzvali Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave, aby zmonitoroval situáciu s premnoženými komármi, ktorú samosprávy pokladajú za kalamitnú. Starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran je presvedčený, že súčasný stav je ešte horší ako minulé leto. „Ak sme v roku 2019 hovorili o premnožení, tak teraz je to x-násobok,” uviedol Dvoran v medializovanom liste hygienikom. Navyše tvrdí, že sa množia alergické reakcie na poštípanie komármi. Odporcom plošného chemického postreku odkazuje, že množstvo chemických látok, ktoré v súčasnosti aplikujú na komáre samostatne obyvatelia v záhradách a dvoroch svojich domov, je násobne väčšie.

Doterajšia aplikácia biologického prípravku nemala podľa starostov takmer žiadny účinok. Vykonanie považujú za oveľa horšie ako to, ktoré realizovala na svojej strane rieky rakúska strana. Po utorkovom stretnutí starostov obcí v Záhorskom Pomoraví informoval starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič, že samosprávy sa obracajú nielen na RÚVZ, ale o pomoc chcú požiadať rovnako ako pred rokom aj vládu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2019
Aj obyvateľov Záhoria i Bratislavy trápia komáre, žiadajú kraj situáciu riešiť
Obyvateľov obcí v povodí Moravy na Záhorí, ale i mestských častí Bratislavy trápia komáre. Verejnosť, ale i starostovia žiadajú o zásah, súčasnú situáciu opisujú ako kalamitný stav. O situácii v utorok rokovali s predstaviteľmi Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).
viac
27.06.2020
BSK začal s ekologickým bojom proti komárom popri Morave
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v piatok s ekologickým bojom proti komárom. Biologický prípravok aplikuje po celej dĺžke hrádze pri rieke Morava, od katastra obce Veľké Leváre až po kataster obce Vysoká pri Morave.
viac
21.08.2020
Starosta Devínskej Novej Vsi označil situáciu s komármi za mimoriadnu
Starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír označuje aktuálnu situáciu s výskytom komárov na území tejto bratislavskej mestskej časti za mimoriadnu.
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %