Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.02.2021 12:40

Ružinov od pondelka otvorí prvý stupeň na ôsmich základných školách


Ilustračná snímka: (tasr).


Bratislavský Ružinov otvára od pondelka (15. 2.) prvý stupeň na ôsmich z deviatich základných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Rozhodnutím hygienikov zostáva zatvorená Základná škola (ZŠ) Medzilaborecká.


Školy budú z prevádzkových dôvodov otvorené len na polovicu, mestská časť argumentuje aj vyššou bezpečnosťou. Nástup detí do školy bude dobrovoľný, podmienkou však bude test na ochorenie COVID-19 a čestné prehlásenie.

„Rodičia, ktorí chcú a potrebujú svojich prvákov až štvrtákov dať do školy, tak môžu urobiť. Rodičia, ktorí svoje dieťa do školy ešte dať nechcú, ich do školy nemusia dať. Na vyžiadanie im škola dá potvrdenie, ktorým nestratia nárok na OČR. Podmienkou je komunikovať dištančné vzdelávanie so školou, aby to nebolo považované za záškoláctvo,” informuje starosta Ružinova Martin Chren na sociálnej sieti.

Pred samotným otvorením škôl podnikne mestská časť viaceré kroky na zvýšenie bezpečnosti. Všetci učitelia, ktorí budú od budúceho týždňa priamo v školách s deťmi, absolvujú v piatok (12. 2.) RT-PCR testy, ktoré preplatí samospráva, každý z nich dostane zároveň respirátory FFP2. „Spolu so školami pracujeme na zabezpečení 'pľuvacích' antigénových testov, ktorými by sa mohli deti priebežne testovať už koncom budúceho týždňa,” poznamenal Chren.

Mestská časť podľa starostu intenzívne komunikuje s ďalšími dvoma najväčšími mestskými časťami, Petržalkou a Starým Mestom. Podľa jeho vyjadrení sa zhodli na veľmi podobnom postupe. „Opatrný, bezpečný, pozvoľný návrat do škôl, bez nátlaku na rodičov sa nám javí ako najsprávnejšia cesta, zohľadňujúca záujmy zdravia aj záujmy vzdelávania detí,” podotkol Chren poznamenajúc, že by boli radi, keby im niečo také "odporučila nejaká autorita a nemuseli sme to vymýšľať sami, korčuľujúc v šedej zóne a na hrane nariadení a pravidiel".

V Petržalke by malo rozhodnutie padnúť v piatok.

Na prezenčné vyučovanie na prvom stupni základných škôl prejde od pondelka aj Staré Mesto. Mestská časť má v pláne otvoriť všetkých sedem škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. „Mestská časť od 15. februára otvára všetky svoje základné školy na prezenčné vyučovanie v súlade s COVID semaforom,” uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove. Základné školy na Dubovej a Vazovovej ulici by mala otvoriť osobne starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom.

Starostka už cez víkend informovala, že snahou mestskej časti je školy otvoriť. Poukázala aj na výsledky posledného skríningového testovania, ale aj na fakt, že incidencia na území mestskej časti je pod jedným percentom, pričom sa dlhodobo pohybuje medzi 0,5 a 0,75 percenta. „Tieto čísla nás uisťujú v tom, že v Starom Meste je bezpečné prostredie,” povedala Aufrichtová.

Mestská časť Nové Mesto svoje základné školy zatiaľ neotvorí. „Po dnešnej porade krízového štábu a porade starostu s vedením základných a materských škôl vzhľadom na odporúčania regionálneho hygienika neplánujeme opätovné otvorenie škôl od pondelka 15. februára,” povedal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Naďalej však podľa neho ostanú otvorené kapacity pre deti pracovníkov kritickej infraštruktúry.

Viaceré bratislavské mestské časti už informujú rodičov, že od pondelka neotvoria školy ani škôlky. Poukazujú pritom na odporúčanie regionálneho hygienika školské zariadenia neotvárať i na aktuálnu pandemickú situáciu v hlavnom meste. Primátor Bratislavy Matúš Vallo vo štvrtok oznámil, že ani po stredajšom (10. 2.) zasadnutí vlády a zasadnutí regionálneho krízového štábu sa nepodarilo zabezpečiť, aby otváranie škôl v Bratislave prebiehalo predvídateľne a koordinovane. Regionálny hygienik podľa neho nevydal nariadenie a aj na nasledujúci týždeň platí iba jeho odporúčanie neotvárať školy v Bratislave pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu.

Primátor označil za vysoko pravdepodobné, že bratislavskí školáci zostanú aj budúci týždeň doma, ak chodia do niektorej z verejných škôl. „Starostky a starostovia mestských častí totiž v tejto situácii považujú dištančnú formu štúdia za bezpečnejšiu. Niektorí z nich sú však pripravení tam, kde situáciu v nasledujúcich dňoch lokálne vyhodnotia ako menej rizikovú, školy otvoriť (napríklad Staré Mesto),” uviedol Vallo. Primátor preto odporúča rodičom, aby sledovali informácie jednotlivých bratislavských mestských častí alebo priamo škôl.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2020
Základné školy sa môžu zapojiť do projektu „Hovorme o jedle“
Základné školy sa už od 16. septembra 2020 budú môcť zaregistrovať a realizovať aktivity VIII. ročníka HOVORME O JEDLE.
viac
18.11.2020
B. Gröhling: V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra.
viac
02.02.2021
Viac ako 20 mimovládok žiada uprednostniť školy pri uvoľňovaní opatrení
Pri uvoľňovaní opatrení musia mať školy jednoznačnú prednosť a prípadné ich ďalšie uzavretie musí byť len ako posledná možnosť.
viac
01.03.2021
Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť škôlky a prvý stupeň škôl
Bratislavské Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť všetky svoje materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Starosta Rudolf Kusý ubezpečuje, že mestská časť urobí všetko pre to, aby boli školy a škôlky bezpečným miestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %