Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.11.2019 02:05

Ružinov pracuje na dopravných prieskumoch pre parkovaciu politiku


Ilustračná snímka (tasr)


Bratislavský Ružinov pracuje na dopravných prieskumoch, ktorých výsledky by sa mali stať podkladmi pre spustenie celomestskej parkovacej politiky v roku 2021. Samospráve by mali dať presnejšie informácie o tom, ktoré lokality a ulice by sa mali ako regulovať.


Prieskumy pre lokalitu Nivy by mohli byť dokončené tento rok, pre zvyšok Ružinova na budúci rok na jar.       

"Robíme podrobnejšie prieskumy, kde dlhodobo sledujeme autá na ulici, ako sa tam pohybujú. Aké autá tam chodia na hodinu, aké tam chodia pravidelne každý deň od rána do večera alebo len v noci," uviedol pre TASR ružinovský starosta Martin Chren. Mestská časť tak vyhodnocuje počet návštevníkov, zamestnancov a rezidentov, aby sa parkovacia politika dala nastaviť čo najlepšie. "Ide o presnejšie odpovede na to, že na niektorých uliciach je lepšie regulovať parkovanie v noci, na niektorých cez deň, na niektorých to treba regulovať 24 hodín denne," doplnil šéf ružinovskej samosprávy.       

Už začiatkom decembra tohto roka spúšťa zároveň mestská časť prvú zónu rezidentského parkovania, teda s prednostným parkovaním pre miestnych obyvateľov. Týka sa najstaršieho ružinovského sídliska, 500 bytov na Nivách. Od 1. decembra tak bez parkovacej karty v zóne už autá počas pracovných dní nezaparkujú, pre nerezidentov bude k dispozícii parkovisko na Bazovej ulici a na určitý čas aj vyhradené miesta na Velehradskej ulici.       

"Prijali sme už vyše 200 žiadostí o vydanie rezidentskej karty. Zatiaľ riešime len niekoľko nečakaných prípadov, 80 percent žiadostí je vybavených bez problémov. Za problémové považujem, keď má niekto auto, ktoré nie je jeho a nevie preukázať žiadny zmluvný vzťah k vozidlu," poznamenal Chren s tým, že preskúmať to potrebné je, aby si napríklad niekto nenapísal autá susedov na seba.       

V rámci pilotného projektu začala mestská časť práve s touto lokalitou podľa starostu preto, lebo sa tam parkuje najhoršie, aj v súvislosti s uzáverami ciest, čím "stratili" parkovacie miesta. Od tejto zóny má samospráva v pláne rozširovať parkovacie zóny najskôr na celé Nivy a postupne do celého Ružinova. "Ak Boh dá a motyka vystrelí, tak by sme chceli mať zregulované parkovanie na väčšine územia Nív do konca budúceho roka," dodal Chren.       

Celomestská parkovacia politika by mala v hlavnom meste začať platiť od roku 2021. V medziobdobí majú pritom mestské časti možnosť zaviesť vlastný pilotný parkovací systém, ktorý bude preferovať obyvateľov s trvalým pobytom v mestskej časti.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2020
Nové Mesto začína vyznačovať pilotnú parkovaciu rezidentskú zónu
Bratislavské Nové Mesto začína tento týždeň s prácami v súvislosti s vodorovným dopravným značením pre potreby pilotného projektu rezidentského parkovania v okolí Tehelného pola. Mestská časť o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
08.12.2020
Ružinov plánuje na jar 2021 spustiť ďalšie rezidentské zóny
Bratislavský Ružinov plánuje na jar budúceho roka spustiť ďalšie rezidentské parkovacie zóny.
viac
19.02.2022
Ďalšou zónou v PAAS v Bratislave bude od 23. marca lokalita Starý Ružinov–východ
Bratislavský parkovací asistent (PAAS), kde platí mestská parkovacia politika, sa rozšíri o lokalitu Starý Ružinov – východ. Od 23. marca tu nebude môcť počas pracovných dní od 14.00 do 6.00 h v lokalite parkovať nikto, kto nie je zaregistrovaný v systéme PAAS.
viac
27.03.2024
V Ružinove chcú stavať polyfunkčný areál za 25 miliónov eur
V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný areál, ktorý sa má skladať z objektov so štyrmi až deviatimi nadzemných podlažiami. Vyplýva to zo zámeru, ktorý investor, spoločnosť Grafobal Group development, predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %