Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.05.2021 10:40

Ružinov skúša inovatívny model osvetlenia priechodu pre chodcov


Snímka zdroj: (Martin Chren – starosta Ružinova).


Bratislavský Ružinov skúša inovatívny model osvetlenia priechodu pre chodcov na ulici Maximiliána Hella. Cieľom je zvýšenie bezpečnosti chodcov a zníženie nehodovosti.


Nový patent slovenského start-upu funguje na princípe projekcie svetla a prináša viacero výhod, okrem kvality osvetlenia aj meranie frekvencie premávky, kamerové snímane cesty či meranie čistoty ovzdušia.

„Dôležité je, aby sa v testovaní ukázalo, že neoslepuje vodičov a naozaj zvyšuje bezpečnosť priechodu. Preto sme vybrali taký, pri ktorom sa nedávno stala vážna dopravná nehoda. Som zvedavý, ako sa tento systém uchytí a či sa bude dať nasadiť napríklad aj na viacprúdové cesty,“ uviedol starosta Ružinova Martin Chren.

Nový model má podľa neho výhodu v tom, že osvetľuje kvalitnejšie. Je tiež lacnejší na investíciu, pretože sa dá umiestniť na existujúci stĺp verejného osvetlenia, ktorý je vzdialenejší, čím netreba investovať do vybudovania nového. Zapína sa len vtedy, ak príde chodec k priechodu a vodičov núti spozornieť. Medzi jeho ďalšie funkcie patrí, že zbiera údaje o čistote ovzdušia, môže mať tiež kamerový systém, ktorý monitoruje intenzitu premávky.

„Zaujímavosťou je, že prostredníctvom dataprojektora premieta svetlo na daný chodník, preto môže mať svetlo rôzne vzory. Čiže ak to dopravná polícia schváli, v zime môže mať svetlo tvar snehových vločiek,“ poznamenal Chren.

Umiestnený projektor je podľa starostu druhým vyrobeným prototypom. Prvý už pár mesiacov funguje v Žiari nad Hronom, ten ružinovský je však výkonnejší a doplnený novými funkciami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2018
Návšteva najstaršieho pútnického miesta na Slovensku je bezpečnejšia
Na ceste medzi Zamarovcami a Skalkou nad Váhom pribudla dvojica autobusových zastávok a osvetlený priechod pre chodcov. Zvýšiť bezpečnosť pod kláštorom Veľká Skalka sa podarilo vďaka spolupráci Trenčianskeho samosprávneho kraja a Rímskokatolíckej cirkvi.
viac
03.10.2018
Výstava Ružinovskej ekologickej fotografie
Mestská časť Bratislava-Ružinov vyhodnotila už po trinásty krát súťaž Ružinovská ekologická fotografia. O tom, že ekológia a fotografia môžu spolu dobre fungovať sa už niekoľko rokov presviedčajú účastníci, diváci i organizátori tohto podujatia.
viac
26.02.2020
Ružinov začal stavebné konanie vo veci sanácie vrakunskej skládky
Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove ako príslušný stavebný úrad začal stavebné konanie vo veci sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia na projekt zaevidovala mestská časť v polovici januára.
viac
01.08.2020
V Starom Meste namontovali žlté spomaľovače priateľské pre cyklistov
Hlboká cesta je vstupnou bránou do bratislavského Horského parku, presnejšie do novovzniknutého Korza Horský park. Autá sa tam nedostanú, vďaka tomu ju hojne využívajú chodci aj cyklisti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %