Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
14.08.2023 03:20

S odstraňovaním nelegálnych skládok za milióny eur chcú začať v septembri


Na snímke zber naplaveného odpadu z koryta rieky Bodva pri obci Jasov v okrese Košice – okolie v piatok 29. júla 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Jasov v okrese Košice-okolie chce s prácami na sanácii nelegálnych skládok začať v úvode septembra. Potvrdil to prednosta obecného úradu Kamil Münnich s tým, že kontrola zo strany Úradu pre verejné obstarávanie bola ukončená.


Odhadom 16 500 ton odpadu by malo byť odstránených zhruba za 5,7 milióna eur s DPH do konca roka. Zároveň pracujú na ďalších projektoch, ktorými chcú vyriešiť dlhoročnú problematiku.

Projekt financovaný prevažne z eurofondov bude obec spolufinancovať piatimi percentami. "Máme celkom pekne nasporené. Je otázkou, ako sa poslanci rozhodnú - či pôjdeme formou úveru alebo sa použijú peniaze z rezervného fondu," uviedol.

Nelegálne skládky odpadu evidujú najmä v lokalitách s prítomnosťou marginalizovanej rómskej komunity. "Po rieke Bodva je porozťahovaných desať až 15 percent odpadu, potom je to päť až šesť skládok na väčších miestach a nejakých desať až 20 percent odpadu je rozdelených plošne," spresnil prednosta s tým, že v tamojšej rómskej osade žije okolo 1800 až 2000 ľudí.

Obec chce problematiku trvajúcu desiatky rokov riešiť komplexne. "Na neusporiadaných pozemkoch si Rómovia postavia chatrče a nie sú tam prístupové komunikácie. Teda je veľký problém dostať odpad z takýchto pozemkov preč," vysvetlil Münnich. Obec sa tak zapojila aj do projektu na usporiadanie pozemkov v osade a všetky by už koncom tohto roka mali byť vo vlastníctve obce. Pripravenú má tiež projektovú dokumentáciu so stavebným povolením na ďalší projekt za sedem miliónov eur, a to na vybudovanie prístupových ciest. V osade chcú zabezpečiť aj infraštruktúru súvisiacu s pripojením na elektrinu, plyn či kanalizáciu.

Záverečnou fázou udržateľného riešenia má byť sociálny podnik, v rámci ktorého by ľudia z marginalizovanej rómskej komunity získali pracovné návyky a zaradili sa do spoločnosti. Zároveň pripravujú projektovú dokumentáciu na výstavbu bytov.

"Urobíme všetko pre to, aby sme boli jednou zo vzorových obcí, kde sa podarilo vyčistiť rómsku osadu a spolunažívať," doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2018
Riešenie komunálneho odpadu čakajú búrlivé časy
Akú rolu zohrá postupné medziročné zvyšovanie motivačného poplatku za skládkovanie komunálnych odpadov, ktorého spustenie príde začiatkom budúceho roka?
viac
21.04.2021
Zo Sídliska III vyviezli za štvrťrok takmer 40 ton kuchynského odpadu
Pilotný projekt zberu kuchynského odpadu z domácností, ktorý od 1. januára tohto roka zaviedla samospráva mesta Humenné na najväčšom mestskom sídlisku, sa medzi jeho obyvateľmi stretol s pozitívnou odozvou.
viac
19.07.2021
L. Hrádok pripravuje strategickú investíciu v rámci odpadového hospodárstva
Mesto Liptovský Hrádok pripravuje na rok 2022 strategickú investíciu z pohľadu odpadového hospodárstva: dobudovanie štvrtej kazety na skládke tuhého komunálneho odpadu Žadovica.
viac
04.01.2023
Obec Jasov chce odstrániť nelegálne skládky, stáť to má zhruba päť miliónov eur
Obec Jasov v okrese Košice-okolie vyhlásila verejné obstarávanie na sanáciu nelegálnej skládky. Celková odhadovaná hodnota zákazky predstavuje takmer 4,84 milióna eur bez DPH.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %