Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
03.11.2023 02:45

S prvou etapou obnovy ihriska Hexagon sa začne už v tomto roku


Snímka zdroj: Bystricoviny.sk


Niekdajšie detské ihrisko Hexagon v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici sa dočká obnovy pod dohľadom krajského pamiatkového úradu. Už tento rok sa začne s jej prvou etapou, v rámci ktorej sa spracuje dokumentácia,


Zhotovia sa formy a začne sa s výrobou jednotlivých prefabrikovaných dielcov. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.         

Autorstvo tohto diela sa dlhé roky pripisovalo Karolovi Lackovi. Kurátorka Stredoslovenskej galérie a historička umenia Zuzana Leškanič Majlingová však zrealizovala podrobný výskum a zistila, že pravým autorom diela bol priemyselný dizajnér Ján Ondrejovič. Následne nadviazala kontakt s dedičmi a spracovala archívne materiály, ktoré poskytla samospráve.         

"Odborná verejnosť aj obyvatelia nás neraz žiadali, aby sme pristúpili k jeho obnove. Prvé stretnutie a odborné prerokovanie k ihrisku Hexagon sme zorganizovali už v roku 2019. Požiadali sme odborníkov, aby navrhli alternatívy možných riešení a vytvorili k dielu posudky. Ide o významný artefakt, pretože je súčasťou Pamätníka SNP," vysvetlila Jana Pelikánová z oddelenia kultúry magistrátu.         

V roku 2022 vypracovala znalecký posudok Darina Arce a v tomto roku zámer obnovy akademický sochár Matúš Jančura.         

"Hexagon bol vytvorený najmä ako dizajnérsky koncept, preto je okrem obnovy dôležité, aby sa zachovala jeho podoba ako celok s rozmiestnením jednotlivých objektov a ich špecifickej kompozície. Stav poškodenia preliezačiek ihriska si vyžaduje obnovu. Vysokou mierou sa na jeho chátraní podpísalo počasie, druh materiálu a nedostatočná údržba v minulosti," zhodnotila Arce.         

K obnove Hexagonu sa uskutočnila odborná diskusia, počas ktorej sa hovorilo o rozsahu rekonštrukcie. Po konzultáciách sa rozhodlo, že časť diela ostane a z ďalšej sa urobia repliky podľa pôvodných vzorov.         

"Existujú fotografie autentického modelu, na základe čoho vyhotovíme technickú dokumentáciu. Následne vyrobíme formy a postupne budeme dielo obnovovať a dopĺňať tie časti, ktoré chýbajú alebo sú značne poškodené. Hexagon mal aj drevenú časť, ktorá sa nezachovala a rekonštruovať sa teda nebude. Málokto si možno pamätá, že pôvodne mal bielu farbu, preto ho vo finále namaľujeme na bielo," doplnil Jančura

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2022
B. Bystrica pokračuje v rekonštrukcii a modernizácii školských zariadení
V novom školskom roku bolo do materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prijatých 2246 detí. Do mestských základných škôl (ZŠ) nastúpilo 6091 slovenských žiakov a 102 ukrajinských. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.
viac
04.11.2022
V meste vzniklo miesto slúžiace ako prvá pomoc pre ľudí v núdzi
V Banskej Bystrici vzniklo miesto, ktoré je prvou pomocou pre ľudí v núdzi. Poskytuje základné sociálne poradenstvo a aj pomoc pri zabezpečovaní prepravy pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.
viac
03.02.2023
Mesto vyhlásilo ideovú súťaž na obnovu Petermanovej veže
Mesto Banská Bystrica vyhlásilo ideovú súťaž na obnovu Petermanovej veže. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.
viac
09.10.2023
Mesto už môže vybudovať hokejbalové ihrisko a plochu pre skejterov
Komunita skejterov a hokejbalistov v Banskej Bystrici dlhé roky volá po výstavbe nových športovísk. Ich vybudovanie je už reálnejšie, keďže Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja schválilo prenájom svojich dvoch zanedbaných ihrísk mestu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %