Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.09.2020 11:40

S údržbou žilinského lesoparku pomáhajú kone


Na snímke zo 17. septembra 2020 kone z Hričovského Podhradia počas odpratávania stromov v rámci údržby v Lesoparku Chrasť v Žiline.


Pri údržbe žilinského Lesoparku Chrasť asistujú kone z Hričovského Podhradia. Pomáhajú pri odpratávaní poškodeného dreva.


Správca lesoparku Richard Fűhrich vysvetlil, že oproti ťažkým strojom ide o šetrnejší prístup. Povedal, že lesopark chcú zanechať krásny aj pre ďalšie generácie.     

„Stromy sa neodierajú kolesami traktora, ťažkej techniky. Koníky nepolámu mladé porasty, vedia sa vyhnúť, prejsť krížom cez ne, je to šetrnejšie. Myslím si, že to sem patrí. Nie len na furmanské dni, tu je to oprávnené. Aj pre návštevníkov je to rarita,” uviedol správca.      

Podľa Fűhricha stromy len nerúbu, ale ich aj sadia a chránia proti ohryzeniu zverou. „Vyžíname, do porastu chodíme s kosákmi a mačetami. Uvoľňujeme stromčeky, aby sme ich podporili v raste. Aby sme tu niečo nechali novej generácii, ktorá príde, nie len zdevastovanú krajinu. Lesopark je pestrý a krásny,” zhodnotil.      

Žilinský primátor Peter Fiabáne lesopark považuje za miesto, ktoré má veľký potenciál na oddych a rekreáciu. Zmenou správcu sa podľa neho veci posunuli k lepšiemu. „Definovali sme si priority, dali sme tomu patričný rozpočet. Obnovili sme ihrisko, myslím, že je to pre Žilinčanov príjemné miesto. Dali sa do poriadku aj jednotlivé miesta na sedenie v celom lesoparku. Súvisí s tým aj bežná údržba, za ktorú zodpovedá správca,” povedal.      

Primátor vyzdvihol najmä zmenu prístupu, čo sa týka spracovania, zvážania dreva a udržiavania porastov, ktoré nie sú lesné. Prezradil, že si do budúcnosti určili niekoľko území, ktoré by radi zmysluplne obnovili. Uskutočniť sa to má podľa neho postupne, krok za krokom.     

„O les sa treba starať, odstraňovať staré stromy. Niekedy okolo toho vznikajú úplne zbytočné emócie. Ja na strane správcu vidím zodpovednosť. Les treba ošetrovať, ak má zdravo fungovať. K tomu patrí aj výrub a odstraňovanie zarastených častí lesoparku,” uzavrel Fiabáne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2017
Obnova lesoparku prinesie nové lavičky, piknikové stoly a detské ihrisko
Výmenou vonkajších pomôcok na cvičenie odštartovala v žilinskom lesoparku Chrasť postupná obnova mobiliáru. V obľúbenej mestskej rekreačnej zóne pribudnú tiež nové informačné tabule, lavičky, piknikové stoly či zrekonštruované detské ihrisko.
viac
04.04.2019
V žilinskom Lesoparku Chrasť odstránia napadnuté a poškodené stromy
Mesto Žilina začína s výrubom poškodených drevín v žilinskom lesoparku. Do konca apríla odstránia viac ako 170 napadnutých stromov. Na ich mieste vyrastú nové dreviny.
viac
19.09.2019
Žilina vstupuje do Únie miest Slovenska
Žilinská samospráva sa od 1. januára 2020 stane súčasťou Únie miest Slovenska. Rozhodli o tom na utorkovom zasadnutí mestskí poslanci.
viac
08.03.2022
Suché stromy odstraňujú z lesoparku robotníci s párom koní
Suché stromy odstraňujú zo žilinského Lesoparku Chrasť lesní robotníci s párom koní. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa pre šetrnejší spôsob približovania dreva rozhodla samospráva aj z dôvodu, aby cesty nepoškodzovali ťažké lesné mechanizmy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %