Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.02.2021 08:00

S výstavbou cyklomosta pri Vysokej pri Morave sa má začať budúci týždeň


Snímka zdroj: (Amberg Engineering Slovakia).


So stavebnými prácami na cyklomoste medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom, by sa malo začať na budúci týždeň.


S výstavbou sa malo pôvodne začať v lete minulého roka, termín oddialila pandémia nového koronavírusu. Projekt nesie zatiaľ pracovný názov Vysomarch, o konečnom názve mosta by sa malo rozhodnúť v priebehu budúceho roka.

„Dôvodom posunu začiatku stavebných prác sú najmä dosahy pandémie ochorenia COVID-19, na základe ktorých došlo k značnému predĺženiu trvania stavebného konania. Stavebné práce budú zahájené začiatkom budúceho týždňa,” uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Most by mal byť ukončený v prvom kvartáli roku 2022. Všetko však podľa hovorkyne závisí od aktuálnej situácie, ktorá môže vplývať aj na priebeh výstavby. „Most je realizovaný najmä ako cyklodopravné prepojenie, ale veríme, že podporí aj cykloturizmus na obidvoch stranách,” poznamenala Forman.

Náklady na jeho vybudovanie na slovenskej strane predstavujú 2 059 499 eur, spolufinancovanie kraja z vlastných zdrojov je približne 200 000 eur. O údržbu mosta po jeho dobudovaní sa bude starať nová cestárska spoločnosť Regionálna správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja (RSC BSK).

Bratislavský kraj má do budúcnosti záujem o budovanie ďalších cyklistických prepojení, ktoré by pribudli k existujúcemu Cyklomostu slobody v Devínskej Novej Vsi a budúcemu mostu pri Vysokej pri Morave. „Avšak aktuálne stále prebiehajú rokovania o umiestnení a možnosti externého financovania, ktoré je pri investičnej náročnosti obdobných projektov kľúčové,” doplnila Forman.

Dohodu medzi BSK a spolkovou krajinou Dolné Rakúsko o výstavbe a údržbe cyklolávky odobrili poslanci BSK v septembri 2019.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2021
Začali sa práce na cyklomoste medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom
Vŕtaním mostových pilót sa rozbehli stavebné práce na cyklomoste medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom.
viac
25.06.2021
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta cez rieku Morava
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Budúci rok má prepojiť brehy rieky Moravy medzi Slovenskom a Rakúskom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
viac
24.09.2021
Nový cyklomost cez Moravu naberá reálne kontúry
Päť mesiacov po začatí výstavby nového cyklomosta medzi slovenskou obcou Vysoká pri Morave a rakúskou obcou Marchegg je hotový násyp na slovenskej strane, ako i predpolia na obidvoch brehoch.
viac
12.02.2022
Nový cyklomost ponad rieku Morava by mali otvoriť v máji
Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom, by mali otvoriť v máji. V hre je prvý alebo druhý májový víkend.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %