Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
22.12.2017 09:05

Sabinovská radnica v novom šate


Obnovou si objekt zachoval autentickú historizujúcu hlavnú fasádu so zachovaním architektonickej a štukovej výzdoby.


V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.


V rámci stavebných prác boli vymenené okná, ktoré boli kópiou pôvodných okien, čo sa týka tvaru, členenia a materiálu, ale s použitými novodobými technológiami - izolačným dvojsklom, moderným kovaním a viacnásobným tesnením.

Následne sa práce presunuli na opravu fasády, kde sa odstránili staré technologické zariadenia (pôvodný rozhlas) a rôzne káble vedené po fasáde, opravili rímsy, architektonicko – výtvarné prvky a remeselné detaily. Celoplošne bola opravená omietka s novým náterom v pôvodnej farbe a členení.

Všetky práce prebiehali podľa podmienok a pokynov Krajského pamiatkového úradu v Prešove, ktorý vykonával štátny pamiatkový dohľad. Objekt mestského úradu sa architektonicky vymyká z kontextu okolitých budov v radovej zástavbe pamiatkovej zóny Sabinov.

Do budúcna je záujem získať finančné prostriedky na opravu a zateplenie ostatných častí budov Mestského úradu - vedľajšej fasády na Námestí slobody č. 59, kde sa nachádza centrum pre občanov a ďalších novodobých zadných traktov a prístavieb.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
06.04.2021
Mesto Krompachy chce v bývalej železiarni zriadiť hutnícke múzeum
V Krompachoch sa realizuje už štvrtá etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Tento rok by mali na nej osadiť okná a dvere. Uviedla to primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že v budúcnosti plánujú v tomto historickom objekte založiť hutnícke múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %