Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.09.2020 04:14

Šakal zlatý nie je na Slovensku "exotikou"


Šakal zlatý (Canis aureus Linnaeus).


Šakal zlatý už nie je na území Slovenska exotickým druhom. Tvrdia to ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat na základe záberov z fotopascí nainštalovaných v území senianskej depresie v okresoch Michalovce a Sobrance.


„Senianska depresia je vo všetkých parametroch vhodným biotopom pre výskyt šakala, či už z hľadiska potravnej ponuky alebo z hľadiska úkrytových možností,” vysvetlili ochranári svoje rozhodnutie zmonitorovať pohyb šakala zlatého (Canis aureus Linnaeus) práve v tejto oblasti. O výskyte druhu mali tiež svedčiť čoraz početnejšie akustické záznamy.      

„Posledné pozorovania dokazujú nielen vzostup početnosti, ale aj rozšírenie areálu. Podľa dostupných údajov sa šakal rozšíril z južných častí na ďalšie územia Slovenska,” konštatovala CHKO Vihorlat na svojej internetovej stránke s tým, že šakal sa v súčasnosti vyskytuje aj vo všetkých susedných štátoch.      

Šakal zlatý je v zozname cicavcov Slovenska od roku 1947, prvý známy doklad o jeho výskyte na Slovensku pochádza z roku 1989, keď bol ulovený jeden jedinec pri obci Čierna v okrese Trebišov. Ďalšie údaje o výskyte šakala mali tiež pochádzať z južného Slovenska. „Postupne sa zvyšoval počet vizuálnych i akustických pozorovaní šakala, a to aj z ostatného územia. V roku 2016 sa na celom Slovensku početnosť druhu odhadovala na 155 jedincov,” doplnili ochranári. Aktuálne šakal zlatý nie je na Slovensku chráneným druhom, jeho lov je povolený od 1. augusta do konca februára.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2020
Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov
Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
02.03.2021
Odmietame vývoj, v ktorom sa slovenský vidiek postupne stáva skanzenom!
Slovenská lesnícka komora so znepokojením pozoruje sociálne dopady uplatňovania novely zákona o ochrane prírody a krajiny na vidiecke obyvateľstvo najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska.
viac
23.12.2021
Niektoré dravce možno na Slovensku pozorovať len počas zimy
Niektoré dravce, ktoré na Slovensku nehniezdia, možno pozorovať práve počas zimných mesiacov. Ide najmä o myšiaky severské a kane sivé, menej početne a najmä nenápadne sa vyskytuje sokol kobec. Informovala o tom organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %