Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.02.2020 11:15

Šaľa plánuje založiť sociálny podnik


Snímka zdroj: (sala.sk).


Mesto Šaľa plánuje založiť sociálny podnik. Mestskí poslanci poverili primátora Jozefa Belického prípravou dokumentov na založenie spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré by mal predložiť na marcové zasadnutie zastupiteľstva.


Podľa prednostky mestského úradu Jany Nitrayovej by sa v predmete činnosti sociálneho podniku nachádzali obsluha kamerového systému, monitorovanie systému funkčnosti verejného osvetlenia i systému napĺňania nádob polopodzemných kontajnerov, upratovacie a čistiace práce, drobné komunálne činnosti.       

Mesto Šaľa aktuálne prevádzkuje chránenú dielňu v priestoroch mestskej polície. V dvojzmennej prevádzke v nej pracuje osem pracovníkov so zdravotným postihnutím, ktorí obsluhujú kamerový monitorovací systém. „Pomocou týchto ľudí by sme vedeli zabezpečiť aj monitoring stavu verejného osvetlenia či polopodzemných kontajnerov,“ uviedla Nitrayová.      

Založenie sociálneho podniku umožňuje zákon o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorý platí od mája 2018. Cieľom zákona je zvyšovanie zamestnanosti a úprava systému podpory z verejných zdrojov. Podmienkou schválenia sociálneho podniku je jeho udržateľnosť počas dvoch rokov, predložený podnikateľský zámer spoločnosti aj s dôrazom na investície do spoločnosti s výhľadom na dva roky.       

Na Slovensku je registrovaných 83 sociálnych podnikov. „Šaľa chce založiť integračný podnik, čo je jeden z typov takýchto podnikov. Zákon umožňuje zamestnať nielen zdravotne znevýhodnených ľudí, ale aj ľudí nad 50 rokov, bezdomovcov alebo absolventov škôl, ktorí sú znevýhodnení na trhu práce,“ povedala Ingrid Ujváriová, riaditeľka odboru sociálnej ekonomiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2020
V Senici pripravujú založenie sociálneho podniku
Pôjde o tzv. „integračný sociálny podnik“, ktorého cieľom bude zamestnávať znevýhodnené alebo zraniteľné osoby.
viac
06.02.2021
Samospráva hľadá šéfa vznikajúceho sociálneho podniku
Mestské zastupiteľstvo v Senici v uplynulom roku schválilo vznik mestského sociálneho podniku. Mesto v súčasnosti hľadá konateľa tejto spoločnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
26.08.2021
Sociálny podnik KSK pomôže pri svojpomocnej výstavbe domov na Luníku IX
Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja (KSK) pomôže so svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX. Sumu 100.000 eur na tento účel pre sociálny podnik vyčlenili krajskí poslanci na svojom tohtotýždňovom rokovaní.
viac
09.10.2021
Krajský sociálny podnik poskytuje služby už aj v domácnosti a záhrade
V rámci Sociálneho podniku Košického samosprávneho kraja (KSK) po prvej divízii Stavba úspešne funguje aj druhá prevádzka - Dom a záhrada, ktorá v súčasnosti zamestnáva deväť ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %