Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.09.2022 10:35

Salamandrové dni budú opäť s bohatým programom i slavobránou


Snímka zdroj: (KC Banská Štiavnica).


Nielen známy točiaci sa sprievod ulicami mesta, ale aj množstvo podujatí rôznych žánrov môžu od štvrtka do soboty (8. - 10. 9.) zažiť návštevníci starobylej Banskej Štiavnice.


Uskutočnia sa tam totiž po dvojročnej pandemickej pauze Salamandrové dni ako mestské slávnosti, oslavy baníkov, geológov, hutníkov a naftárov i oslava štiavnickej histórie a tradícií.

Ako uviedol vedúci odboru kultúry, športu a mediálnej komunikácie na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici Rastislav Marko, v sprievodnom programe tohtoročných slávností bude dominovať Európske stretnutie baníkov a hutníkov, ktoré sa uskutoční v centre mesta a ku ktorému budú viazané aj rôzne aktivity na Námestí sv. Trojice.

Salamandrové dni sa začnú už vo štvrtok večer šachtágom, tradičným podujatím baníckeho a hutníckeho stavu, nadväzujúce na tradície Baníckej akadémie. Pokračujú v piatok ráno valným zhromaždením Slovenskej banskej komory.

K atrakciám bude patriť verná replika slávobrány postavenej pre cisára Františka I. Štefana Lotrinského v roku 1751. Brána na Radničnom námestí bude voľne dostupná a doplnená o historické informácie.

Salamandrové dni budú venované aj Potterovmu ohňovému stroju a to nie len vo forme výstavy, sprístupnenej v Berggerichte, ale aj v Slovenskom banskom archíve, kde dostanú návštevníci príležitosť oboznámiť sa hravou formou aj prostredníctvom výstavy archívnych dokumentov s príbehom tohto anglického staviteľa strojov.

"V piatok popoludní sa v Kostole sv. Kataríny uskutoční aj slávnostné zasadnutie banskoštiavnickej samosprávy spojené s odovzdávaním ocenení pre osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj mesta," doplnil Marko. Na Námestí sv. Trojice bude tiež postavený funkčný model probovníckej pece, uskutoční sa pri nej odlievanie striebornej mestskej pečate hosťami mesta.

Sobota bude v kultúrnom centre v znamení program pre deti. Popoludní bude v meste sprievod baníckych a hutníckych spolkov z Európy a Slovenska.

Tradíciu Salamandrových dní začali študenti Baníckej akadémie. Salamander bol pôvodne vážny a slávnostný sprievod poslucháčov banskoštiavnickej akadémie pri zvlášť významných príležitostiach. Konal sa vždy po zotmení vo svetle baníckych kahanov a fakieľ. Názov sprievodu je odvodený od pohybu salamandry škvrnitej. Napodobňujúc jej pohyb prechádza sprievod z jednej strany ulice na druhú, čo pri osvetľovaní dobovými svietidlami vytvára pôsobivé divadlo. V sprievode sa podľa Marka bude tento rok pohybovať asi 400 postáv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2019
Cez Salamandrové slávnosti otvoria Európske dni kultúrneho dedičstva
Súčasťou programu tohtoročných Salamandrových slávností, ktoré budú v Banskej Štiavnici 5. až 7. septembra, bude aj slávnostné otvorenie Európskych dní kultúrneho dedičstva (EDKD).
viac
29.07.2020
Historická Banská Štiavnica bude mať opäť priame spojenie s Bratislavou
Od nedele 2. augusta bude medzi Banskou Štiavnicou a Bratislavou opäť premávať priamy autobusový spoj. V rámci podpory cestovného ruchu naň prispeje Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry 20 000 eur.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
09.09.2023
Salamandrové dni v Banske Štiavnici otvára slávnostný banícky šachtág
Slávnostný šachtág baníkov v Kultúrnom centre v Banskej Štiavnici otvoril vo štvrtok o 18.00 h tradičné mestské slávnosti - Salamandrové dni. Podujatie, ktoré je spojené s celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov, potrvá do soboty 9. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %