Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.09.2018 11:25

Samospráva osvetlila historické dominanty centra, pribudnú i ďalšie


Ilustračná snímka, zdroj: Bellatrix.sk


Večerné či nočné prechádzky po metropole Horehronia sú pre obyvateľov i návštevníkov mesta príjemnejšie. Breznianska samospráva osvetlila dominanty námestia, ako aj vstup do Brezna.


Osvetlené sú objekty, ako napríklad takmer 280 rokov starý Mariánsky stĺp, výklenková plastika Panny Márie na fasáde budovy na Námestí generála Milana Rastislava Štefánika či bralo v Predných Halnoch smerom na horehronské obce. Informoval o tom magistrát na svojom webe, ktorý sa aj takto snaží prispieť k podpore cestovného ruchu.       Podľa Petra Iľanovského z investičného odboru mestského úradu myšlienka iluminácie pamätihodností Brezna moderným LED osvetlením sa zrodila s cieľom zvýrazniť nočnú panorámu mesta, čím chceli zatraktívniť mestské prostredie vnímané už z novovybudovaného obchvatu.       "Osvetľujeme mesto tak, aby zaujalo už z diaľky, aby podnietilo návštevníka prísť bližšie, preto sme vyberali vertikálne objekty. Keď ľudia prídu na námestie, uvidia osvetlené jednotlivé historicky hodnotné objekty," konštatoval Iľanovský.       Pribudnú i ďalšie objekty, ako kostolná veža katolíckeho a evanjelického kostola či kaplnka na Bráničke. Do budúcna by mesto chcelo obnoviť osvetlenie Arény a doplniť ho aj pred synagógou.       Podľa magistrátu LED osvetlenie je financované z mestského rozpočtu, vyžaduje si len minimálnu údržbu a prevádzkovanie nie je finančne nákladné. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2019
Svetový deň cestovného ruchu v Brezne otvoril brány veže
Svetový deň cestovného ruchu, ktorý si pripomíname každoročne 27. septembra, oslávili aj Brezne. V rámci neho návštevníci zavítali na výstavu tradičného odevu na Horehroní, v sprievode rytierov objavili tajomstvá kráľovského mesta a vstúpili do mestskej zvonice.
viac
02.08.2021
Na Horehroní chystajú historické preteky na cyklodrezinách a bude aj vínna cesta
Horehronie ponúka počas tohto leta viaceré atrakcie pre návštevníkov a nebude tomu inak ani v závere tohto týždňa. Už v piatok (6. 8.) o 10.00 h odštartujú v Hronci historicky prvé preteky na horehronských cyklodrezinách.
viac
10.12.2021
Na Kamzík vypravia "Sánkobus", sánkovať sa tu bude dať aj po zotmení
Na bratislavský Kamzík v Malých Karpatoch vypraví v piatok popoludní Dopravný podnik Bratislava "Sánkobus".
viac
27.09.2022
B. Bystrica a Brezno pripravili v deň cestovného ruchu rôzne aktivity
Svetový deň cestovného ruchu si v utorok (27. 9.) už tradične pripomenie aj Banská Bystrica. Návštevníci Stredoslovenského múzea, Stredoslovenskej galérie, Thurzo - Fugger zážitkovej expozície a Hodinovej veže zaplatia v tento deň polovičnú cenu vstupného.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %