Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
14.04.2022 08:25

Samospráva spustila petíciu za zachovanie hlavnej železničnej stanice


Hlavná železničná stanica vo Fiľakove.


Mesto Fiľakovo z iniciatívy primátora Attilu Agócsa spustilo petíciu za zachovanie hlavnej železničnej stanice. Podľa samosprávy sa s ňou v rámci návrhu cestovného poriadku pre vlakovú dopravu v budúcnosti nepočíta ako s nástupnou a výstupnou stanicou pre rýchliky.


Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR ubezpečuje, že zmena premávku osobných vlakov neovplyvní.

Návrh nového cestovného poriadku, ktorý podľa samosprávy nadobudne účinnosť od decembra 2022, nepočíta s využívaním hlavnej stanice vo Fiľakove pre rýchlikovú dopravu na trati Zvolen-Košice. Výstupovou a nástupovou stanicou má byť zastávka Fiľakovo mesto, nachádzajúca sa v blízkosti autobusovej stanice, kde v súčasnosti zastavujú len osobné vlaky.

"Infraštruktúra zastávky nie je prispôsobená na takýto nával cestujúcich, keďže nemá vlastné parkovacie miesta ani chodníky, nedisponuje pokladňou ani toaletami. Reorganizácia dopravy spôsobí neudržateľné zápchy v cestnej doprave na železničnom priecestí pri zastávke," uvádza sa v texte nesúhlasnej petície, podľa ktorej má na hlavnej stanici dôjsť aj k obmedzeniu väčšiny osobných vlakov.

MDV v reakcii pre TASR Fiľakovčanov ubezpečilo, že osobné vlaky budú naďalej zastavovať práve na hlavnej železničnej stanici a presmerovanie rýchlikov na zastávku pri autobusovej stanici jej chod nijako neovplyvní. "Počet osobných vlakov, ktoré na nej budú zastavovať, dokonca plánujeme v budúcnosti zvýšiť," dodal rezort dopravy.

Signatári petície ďalej tvrdia, že vyradenie hlavnej železničnej stanice vo Fiľakove v rámci rýchlikovej dopravy môže ohroziť ďalší rozvoj železničnej dopravy celého mikroregiónu vrátane zámeru elektrifikácie trate medzi Zvolenom a Košicami. Samospráva sa tiež obáva, že tento krok ohrozí víziu na obnovenie železničného spojenia s Maďarskom, o ktoré sa mesto v uplynulých rokoch pokúša.

Podľa rezortu dopravy je zastávka v blízkosti autobusovej stanice pre nástup a výstup cestujúcich v rámci rýchlikovej dopravy vhodnejšia, plánovaná zmena má tiež priniesť urýchlenie vlakovej dopravy na trati Zvolen-Košice. "Na to, či bude v budúcnosti obnovené vlakové spojenie s Maďarskom, takisto táto zmena nemá žiadny vplyv. Rozhodovanie o jeho spustení je výlučne ekonomická záležitosť," uviedlo MDV.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2020
Rekonštrukcia námestia pred železničnou stanicou pokračuje
Práce na obnove predstaničného námestia v okolí zvolenskej hlavnej železničnej stanice pokračujú.
viac
07.04.2022
Fiľakovo môže prísť o hlavnú železničnú stanicu
Podľa návrhu cestovného poriadku pre vlakovú dopravu, ktorý by mal byť účinný od decembra tohto roku, železnice nerátajú s využívaním hlavnej železničnej stanice vo Fiľakove ako s výstupnou stanicou pre rýchliky. Kompetentní rozhodnutie so samosprávou nekonzultovali.
viac
29.04.2022
Petícia za zachovanie železničnej stanice má takmer 4000 podpisov
Pod petíciu za zachovanie hlavnej železničnej stanice vo Fiľakove sa podpísalo takmer 4000 ľudí. Vo štvrtok, ktorý bol posledným dňom zbierania podpisov, to uviedol iniciátor petície a primátor Fiľakova Attila Agócs.
viac
31.05.2022
MDV mestu Fiľakovo potvrdilo zámer rekonštruovať malú železničnú stanicu
Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR mestu Fiľakovo v odpovedi na odovzdanú petíciu potvrdilo zámer rekonštruovať malú železničnú stanicu, ktorá bude v najbližšom období namiesto hlavnej stanice nástupnou a výstupnou stanicou pre rýchliky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %