Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.07.2016 12:35

Samosprávy môžu čerpať aj z Dunajského nadnárodného programu


Dunaj.


Krajiny, ktoré spája Dunaj, môžu čerpať prostriedky pre rozvoj príslušných regiónov aj z Dunajského nadnárodného programu pripomína Úrad vlády SR. Projekty bude možné posielať koncom roku 2016.


Dunajský nadnárodný program 2014-2020 je finančný nástroj v rámci Európskej územnej spolupráce (Interreg), ktorá vytvára rámec pre implementáciu spoločných aktivít a výmeny skúseností medzi národnými, regionálnymi a lokálnymi aktérmi v štátoch dunajského regiónu. Oprávnené územie teda tvorí 14 krajín, z toho 9 členských krajín EÚ: Nemecko (Bádensko-Würtembersko, Bavorsko), Rakúsko, Česká republika, Slovenská republika, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Rumunsko, Bulharsko a 5 štátov mimo EÚ: Bosna a Hercegovina, Moldavsko, Čierna Hora, Srbsko a Ukrajina. Program má 4 prioritné osi: Inovatívny a sociálne zodpovedný dunajský región, Dunajský región zodpovedný voči životnému prostrediu a kultúre, Lepšie prepojený a energeticky zodpovedný dunajský región a Dobre spravovaný dunajský región. Rozpočet programu, ktorého Národným kontaktným bodom je Úrad vlády SR, je vo výške 262 989 839 eur. Prvá výzva na predkladanie návrhov projektov nadnárodného programu Dunaj bola otvorená od 23. septembra do 3. novembra 2015 ( 1. kolo) a medzi 29. marcom a 9. májom 2016 ( 2. kolo). V prvom kole bolo predložených 547 platných návrhov projektov. Slovenské subjekty boli ako partner prítomné v 332 projektoch a témach, ako sú energetika, vodné cesty, prírodné a kultúrne dedičstvo, ekologické inovácie, migrácia mladých v Dunajskom regióne, riadenie sedimentov rieky Dunaj, zvýšenie ekoturizmu malých a stredných mokradí v povodí Dunaja, ako aj riešenie kapacity verejných inštitúcií pre podporu migrujúcich voči trhu práce. Do 2.kola postúpilo 100 najlepších projektov. Postup hodnotenia je založený na dvojitej analýze kritérií oprávnenosti a kvality a zabezpečuje ho Riadiaci orgán programu so sídlom v Maďarsku. Konečné rozhodnutie o schválených projektoch sa očakáva na jeseň roku 2016. Záujemcovia – podnikateľské subjekty, štátna správa i miestna samospráva a pod. - ktorí by mali záujem zaslať svoje projekty, tak môžu urobiť opäť koncom roka 2016, kedy sa predpokladá zverejnenie ďalšej výzvy v rámci Dunajského národného programu, o čom bude Úrad vlády SR verejnosť včas informovať. Fakty a údaje o Dunajskom nadnárodnom programe sú zverejnené na stránke: www.danube.gov.sk.

Autor: (Zdroj: ÚV SR, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2017
Na projekty oživenia okolia Dunaja poputuje vyše 55 000 eur
Na podporu projektov na kultivovanie a oživenie prostredia Dunaja a Malého Dunaja poputuje z Dunajského fondu vyše 55 000 eur. Peniaze v rámci druhej grantovej výzvy získalo osem projektov neziskových organizácií. Podporené budú aktivity od Bratislavy až po Komárno.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
25.08.2020
Krajskí poslanci rozdelili v rámci výzvy pre región 2,2 milióna eur
Rozvoj cyklodopravy a cykloturizmu, výstavbu športovísk a zvýšenie kvality v sociálnych službách a paliatívnej starostlivosti podporili na svojom rokovaní v pondelok (24. 8.) prešovskí krajskí poslanci sumou 2,2 milióna eur.
viac
02.02.2021
Fungovanie PPA ohrozuje miestny rozvoj na slovenskom vidieku
Vyhlásenie Národnej siete miestnych akčných skupín (MAS) SR k vývoju v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %