Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.10.2021 07:15

Samosprávy môžu dostať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur


Snímka z tlačovej besedy po ukončení utorkových rokovaní


Plán obnovy a odolnosti Slovenska môže výrazne pomôcť rozvoju regiónov a spolupráca vlády so samosprávami je v tomto smere veľmi dôležitá. Obce, mestá a vyššie územné celky môžu priamo získať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur, musia však byť na ich využitie pripravené.


V utorok na to po rokovaniach so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia samosprávnych krajov SK 8 upozornil premiér Eduard Heger (OĽANO). 

ZMOS na uvedenom stretnutí zastupoval jeho predseda a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger, prvý podpredseda ZMOS a starosta obce Košeca Radomír Brtáň, podpredseda ZMOS, predseda komory miest a primátor mesta Šahy Štefan Gregor a Zuzana Špačeková, odborný expert ZMOS pre zahraničnú spoluprácu a európske záležitosti.

„Ako budú prerozdelené investície v pláne obnovy, bude závisieť aj od toho, ako sa do toho zapoja samotné regióny,“ povedal Heger. Samosprávy by mali mať podľa premiéra pripravené najmä administratívne kapacity a projektovú dokumentáciu. Okrem financií na svoje projekty budú podľa premiéra samosprávy profitovať aj z investícií realizovaných štátnou správou alebo podnikateľskými subjektmi.

Predseda ZMOS Branislav Tréger pripomenul, že na rýchle a efektívne využitie prostriedkov plánu obnovy je treba vyriešiť zmenu niektorých zákonov. Prvým z nich je zákon o verejnom obstarávaní, kde už došlo k zhode, problémom zostáva stavebný zákon, voči ktorému má ZMOS výhrady. „Musíme dospieť k takej dikcii zákona, aby tento zákon nemal fatálne následky na čerpanie,“ zdôraznil Tréger.

Zatiaľ čo potreby samospráv na dotácie cez európske štrukturálne fondy boli vyčíslené na 33 miliárd eur, mohli obce a mestá vyčerpať iba 1,4 miliardy eur. „Preto sme požiadali pána premiéra a kompetentných ľudí, aby v rámci plánu obnovy boli alokácie prostriedkov hlavne v rámci školstva, životného prostredia, zdravia, digitalizácie a efektívnej verejnej správy navýšené, a aby všetky tieto veci išli cez rady partnerstva,“ povedal Tréger. ZMOS chce ďalej zaistiť, aby sa na jednu investíciu nemohli čerpať dotácie opakovane z rôznych zdrojov.

ZMOS bol podľa slov Branislava Trégera úspešný v časti 16 Plánu obnovy a odolnosti SR. „Veľmi sa teším na to, že Centrá zdieľaných služieb budú komunikovať aj s vládou, respektíve ministerstvom vnútra tak, aby verejná správa bola zmodernizovaná, efektívnejšia, lacnejšia a kvalitnejšia. Tu nás podporí aj Operačný program Slovensko, kde sme na tento presne vymedzený zámer získali 10 miliónov eur. Predpokladám, že teraz dôjde k intenzívnej komunikácii, kde sa doladia ostatné veci a budeme sa musieť pripraviť na veľkú prácu, aby sme tieto prostriedky zužitkovali,“ informoval predseda ZMOS Branislav Tréger na tlačovej besede.

Pre predsedu ÚMS Richarda Rybníčka je dôležité, že vláda nebude rozhodovať o zásadných otázkach bez konzultácie so samosprávami. „Nie je možné robiť strategické rozhodnutia na úrovni vlády bez jasnej dohody s regiónmi o tom, aké dopady na nás tie rozhodnutia budú mať,“ povedal Rybníček. 

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter za Združenie samosprávnych krajov SK 8 pripomenul, že strategické investície môžu okrem iného pomôcť zabrániť vyľudňovaniu vidieka a zároveň môžu znižovať rozdiely medzi regiónmi. „Za SK 8 môžem povedať, že sme pripravení k spolupráci,“ dodal Lunter.

 

Tlačovú konferenciu si môžete pozrieť v archíve Televízie TA 3 TU. 

 

Autor: Zdroj: TASR + ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2019
SK8: O výzvach pre regióny by mali rozhodovať regióny, tvrdí J. Viskupič
Združenie samosprávnych krajov SK8 má ambíciu zvýšiť kvalitu a úroveň spolupráce s vládou SR formou pravidelných pracovných stretnutí.
viac
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
04.06.2021
Premiér: So zástupcami samospráv sme sa dohodli na kvartálnych stretnutiach
Premiér Eduard Heger sa dohodol so zástupcami samospráv, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Úniou miest Slovenska (ÚMS) a združením samosprávnych krajov SK8, na pravidelných kvartálnych stretnutiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %