Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
26.04.2016 10:00

Samosprávy realizujú protipovodňové opatrenia


Snímka: Mihal Kravčík


Protipovodňové opatrenia sú jednou z preventívnych aktivít, ktoré môžu zvýšiť ochranu zdravia a majetku počas intenzívnych dažďov či obmedzených kapacít vodných tokov a riečnych korýt. ZMOS realizovalo koncom minulého roka prieskum, ktorý mapoval prístup samospráv k protipovodňovým opatreniam.


Prieskum sa zameral na to, či samosprávy realizujú protipovodňové opatrenia, ako sú vodozádržné opatrenia v krajine a opatrenia spomaľujúce prívalové vody a tiež ako sa angažujú pri čistení vodných tokov. Z prieskumu vyplýva, že 56, 6 % miest a obcí vykonáva protipovodňové opatrenia, ďalších 33, 9 % ich nerealizuje a zvyšných 9, 4 % uviedlo, že vodný tok netečie obcou. Z prieskumnej vzorky 287 samospráv vyplýva, že 56, 6 % miest a obcí sa podieľa na brigádach zameraných na čistenie vodných tokov.

Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska tiež mapoval pomoc samospráv pri čistení vodných tokov. Takmer 30 % miest a obcí uviedlo, že pri čistení vodných tokov pomáhajú zabezpečovaním dlhodobo nezamestnaných v rámci verejnoprospešných prác. Ďalších 24, 4 % zabezpečuje pracovné prostriedky pre brigádnikov. Viac ako tretina, presnejšie 32, 3 % miest a obcí pomáha formou zvozu a likvidácie vyzbieraného odpadu. Propagáciu takto zameranej brigády zabezpečuje 18, 9 % samospráv, pričom necelé tri percentá miest a obcí pomáhajú dobrovoľníkom pri čistení vodných tokov priamou finančnou pomocou.

Je zrejmé, že mestá a obce venujú pozornosť preventívnym protipovodňovým aktivitám, čím prispievajú nielen k ochrane zdravia a majetku, ale tiež utvárajú a chránia zdravé podmienky a chránia životné prostredie, čo sú napokon úlohy vyplývajúce zo zákona o obecnom zriadení. Situácia s protipovodňovými aktivitami na vodných tokoch by sa mohla výrazne zlepšiť za predpokladu dostatku kapacít a prostriedkov na strane správcov vodných tokov, ktorými vo väčšine prípadov nie sú mestá a obce.

Združenie miest a obcí Slovenska práve v súvislosti so zvýšením pozornosti samospráv v tejto oblasti v minulosti realizovalo projekt zameraný na integrovaný manažment vodných zdrojov. Jeho súčasťou bolo vypracovanie stratégie protipovodňovej prevencie a ochrany územia pred povodňami a tiež spracovanie zásad integrovaného manažmentu vodných zdrojov.  

Autor: Michal Kaliňák, hovorca ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2018
Eurofondy a vlastné financie najviac pomáhajú cezhraničnej spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska ukončilo prieskum zameraný na cezhraničný potenciál samospráv. Súčasťou reprezentatívnej vzorky boli mestá a obce situované do prostredia všetkých 36 prihraničných okresov.
viac
23.01.2019
Samospráva očami lídrov
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje ďalší z prieskumov. Tento krát sa sústredilo na samosprávu očami lídrov. Prieskum je adresovaný starostom a primátorom, ktorí vo svojich pozíciách pôsobia minimálne tretie volebné obdobie.
viac
18.06.2020
Samosprávy preferujú automatizovaný systém doručovania rozhodnutí
Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky, avšak necelá polovica vyhotovuje elektronické úradné dokumenty. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
26.10.2021
ZMOS skúma realitu vodovodov a kanalizácií v samosprávach
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa orientuje na problematiku vodovodov a kanalizácií v samosprávach. Cieľom prieskumu je zmapovať reálnu situáciu v mestách a obciach z hľadiska obslužnosti územia s dôrazom na infraštruktúru vodovodov a kanalizácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %