Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.06.2020 08:05

Schválené projekty kreatívnych centier by mali začať kontrahovať v lete


Integrovaný regionálny operačný program (IROP).


V prípade tzv. centralizovanej výzvy na podporu zakladania kreatívnych centier a zvýšenia dopytu po kreatívnej tvorbe sa v súčasnosti realizuje odborné hodnotenie projektov, ktoré sa uchádzajú o nenávratný finančný príspevok. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR.


„Predpokladaný termín ukončenia všetkých procesov a uzatvárania zmlúv je koniec leta,” uviedol rezort v súvislosti s podporou, o ktorú sa mohli uchádzať vyššie územné celky, krajské mestá, prípadne organizácie ministerstiev v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a prioritnej osi Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch.

„Ministerstvo prijalo 15 žiadostí o nenávratný finančný príspevok v celkovej sume 126,7 milióna eur,” pripomenul rezort, ktorý je v tomto prípade sprostredkovateľským orgánom. Indikatívna výška finančných prostriedkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vyčlenených na výzvu predstavuje 87,8 milióna eur, k zdrojom EÚ je vyčlenená príslušná výška finančných prostriedkov štátneho rozpočtu.

V návrhu záverečného účtu MK za rok 2019, ktorý vo štvrtok (4. 6.) vzala vláda na vedomie, bilancuje rezort aj vyhodnotenie tzv. decentralizovanej výzvy na podporu malých a stredných podnikateľov v oblasti kultúrneho a kreatívneho priemyslu. V správe tiež avizuje, že v roku 2020 by mohlo prísť k vyhláseniu ďalšej výzvy. Súčasné okolnosti však menia plán pripravovaný ešte v septembri 2019. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu a opatrenia prijímané v súvislosti s COVID-19 došlo k prehodnoteniu vyhlásenia uvedenej výzvy. Stane sa tak v prípade dostatočného objemu alokovaných prostriedkov. O prípadnom novom termíne vyhlásenia výzvy budeme informovať prostredníctvom webstránky MK SR,” uviedol rezort.

V prípade uzavretej výzvy, v ktorej odborní hodnotitelia schválili 267 žiadostí, je aktuálne kontrahovaných 262 projektov vo výške 35,4 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2017
Schvaľovanie žiadostí o podporu kreatívneho priemyslu sprevádza spor
Formalizmus a sporný výklad zákona mali zabrániť desiatkam subjektov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v dotačnej výzve na podporu kreatívneho priemyslu.
viac
25.06.2020
Výzva rezortu kultúry na kultúru znevýhodnených skupín
Ministerstvo kultúry SR zverejnilo Výzvu na podporu projektov z programu Kultúra znevýhodnených skupín na rok 2020 v rámci dotačného systému ministerstva na rok 2020.
viac
02.11.2020
Kultúrno-kreatívne centrá dostávajú zelenú
Ministerka kultúry SR Natália Milanová podpísala prvé rozhodnutia o schválení projektov na budovanie kreatívnych centier. Na prvé štyri projekty predložené v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa rozdelí nenávratný finančný príspevok 43,5 milióna eur.
viac
12.08.2021
Rezort kultúry spustil výzvu pre regionálne kultúrne inštitúcie
Ministerstvo kultúry spúšťa jedinečnú výzvu, na akú regióny čakali roky. 15 miliónov pre regionálne kultúrne inštitúcie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %