Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.09.2020 11:20

Sčítanie domov v Nitrianskom kraji vysoko prekračuje slovenský priemer


Ilustračná snímka.


Počas letných mesiacov pokračovala prvá fáza sčítania obyvateľov, domov a bytov. Do sčítania je zapojených všetkých 2927 slovenských obcí.


Percento editovaných bytov stúplo aj počas letných mesiacov, za celé Slovensko sa blíži k 50 percentám. V Nitrianskom kraji dosiahol počet editovaných bytov 64 percent, čo vysoko prekračuje slovenský priemer, informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky.       

V Nitrianskom kraji je do sčítania zapojených 354 obcí, pričom podiel rozpracovaných bytov je najvyšší v rámci Slovenska. V auguste sa podarilo až 12 obciam finalizovať sčítanie, takmer 100 percent sčítaných bytov je aj v meste Želiezovce. „Údaje zo sčítania budú slúžiť pre mesto ako podklady k pripravovanej kanalizácii a k budovaniu cestnej infraštruktúry mesta, v neposlednom rade budú použité ako podklad na prípadné zmeny a doplnky územného plánu mesta. Mesto tiež získa poznatky o stave bytového fondu a rodinných domov,“ povedal primátor Ondrej Juhász.       

Na sčítanie domov a bytov má mesto Želiezovce vyškolené tri poverené osoby, ktoré v prvej fáze sčítania robili územnú prípravu a spolupracovali so správcovskými spoločnosťami. „V druhej fáze sme začali pracovať na samotnom sčítaní. Keďže je systém veľmi prehľadný, umožňuje efektívne elektronické sčítanie, pracovalo sa s ním bez komplikácií,“ zhodnotil Juhász.      

Komjatice v okrese Nové Zámky, s počtom 4284 obyvateľov štvrtá najväčšia obec Nitrianskeho kraja, mali už v priebehu augusta sčítaných 1480 bytov, čo predstavuje 100 percent. „Zamestnanci úradu dohľadávali niektoré informácie fyzicky, priamo v teréne, čím získali hodnoverné údaje, podklady na ďalší rozvoj obce,“ povedal starosta Peter Hlavatý. Podľa prednostu obecného úradu Jozefa Šveca budú štatistiky slúžiť na evidenciu obyvateľov, ľahšie vyhľadávanie v systémoch, plánovanie infraštruktúry i sprehľadnenie daňovej politiky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 - informačné videá pre obce
Štatistický úrad Slovenskej republiky (ďalej len „ŠÚ SR“) ako subjekt poverený vykonaním integrovaného sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 (ďalej len „SODB 2021“) plánuje v tomto roku v rámci prípravnej fázy projektu uskutočniť viaceré aktivity s cieľom informovať o SODB 2021 obce SR.
viac
19.09.2020
Banskobystrický kraj patrí v sčítaní obyvateľov k najrýchlejším
V Banskobystrickom kraji je v rámci prvej fázy projektu Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 editovaných už viac ako 57 percent bytov. V rámci Slovenska tak kraj patrí k trojici najrýchlejších, informovala o tom zo Štatistického úradu SR hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder.
viac
20.10.2020
Mesto Nitra sčítalo už sto percent svojich domov a bytov
Do systému sčítania domov a bytov vstúpilo v Nitrianskom kraji zatiaľ 352 z celkového počtu 354 obcí. Celkovo je v regióne sčítaných 69 percent.
viac
20.10.2020
V Trenčianskom kraji sčítali do konca septembra takmer polovicu domov a bytov
V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sčítali pracovníci štatistického úradu do konca septembra takmer polovicu domov a bytov. Informoval o tom riaditeľ Pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Trenčíne Pavol Arpáš.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %