Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.08.2019 11:20

Sedem z 19 priechodov už prešlo úpravami, bezpečnosť chodcov sa zvýšila


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Brezno


Viac ako tretina najfrekventovanejších priechodov pre chodcov v Brezne prešla úpravami, vďaka ktorým sa zvýšila bezpečnosť ľudí na cestách v meste. Úsporná LED technológia a výstražné solárne svietidlá inštalované na vozovke zvýrazňujú miesta, ktoré vyžadujú zvýšenú pozornosť vodičov.


Informuje o tom brezniansky magistrát na webovej stránke. Z 19 naprojektovaných priechodov pre chodcov, ktoré autorizovaní dopravní inžinieri vyhodnotili ako najrizikovejšie z hľadiska bezpečnosti, prešlo do konca júla rekonštrukciou celkovo sedem. Išlo o stavebné úpravy existujúcich priechodov s doplnením osvetlenia, vodiacich prvkov pre zrakovo postihnutých občanov, a takisto bezbariérových riešení.       

"Z pohľadu chodcov sú priechody nasvietené nielen zhora, ale aj na úrovni cesty, a to prostredníctvom dopravných LED gombíkov," uviedol primátor Brezna Tomáš Abel.       

Podľa informácií investičného odboru mestského úradu sú takto upravené priechody plne funkčné na uliciach ČSA, Rázusova a Švermova. Priemerná cena za prestavbu jedného sa pohybovala okolo 18.000 eur v závislosti od rozsahu úprav. Samospráva ich doteraz financovala z vlastných prostriedkov, snaží sa však získať peniaze i z externých zdrojov.       

V júni sa mesto zapojilo do výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra za účelom podpory činností súvisiacich s bezpečnosťou cestnej premávky, a to až do výšky 24.000 eur. Ak by sa radnici podarilo získať nenávratný finančný príspevok, mohla by obnoviť ďalšie dva mimoriadne frekventované priechody na námestí pred mestským úradom a obchodným domom.       

"Vďaka týmto investíciám sa zlepšuje dopravno-bezpečnostná situácia v meste. Cieľom je zníženie dopravnej nehodovosti s dôrazom na ochranu chodcov, cyklistov, detí a seniorov, ako i zníženie počtu dopravných nehôd s fatálnymi následkami," zdôraznil Abel.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2018
Návšteva najstaršieho pútnického miesta na Slovensku je bezpečnejšia
Na ceste medzi Zamarovcami a Skalkou nad Váhom pribudla dvojica autobusových zastávok a osvetlený priechod pre chodcov. Zvýšiť bezpečnosť pod kláštorom Veľká Skalka sa podarilo vďaka spolupráci Trenčianskeho samosprávneho kraja a Rímskokatolíckej cirkvi.
viac
13.01.2018
Snina bude aj v tomto roku rekonštruovať osvetlenie
Sninská samospráva bude aj v tomto roku investovať do rekonštrukcie osvetlenia v meste. Týkať sa má ulíc Vihorlatská a Budovateľská. Zákazku bude realizovať spoločnosť Verejnoprospešné služby Snina.
viac
01.08.2020
V Starom Meste namontovali žlté spomaľovače priateľské pre cyklistov
Hlboká cesta je vstupnou bránou do bratislavského Horského parku, presnejšie do novovzniknutého Korza Horský park. Autá sa tam nedostanú, vďaka tomu ju hojne využívajú chodci aj cyklisti.
viac
09.11.2022
V meste pribudli ďalšie osvetlené priechody pre chodcov
Mesto Poprad pokračuje v prevencii nehodovosti na cestách. Existujúce priechody pre chodcov na Železničnej ulici, Ulici J. Wolkera, Alžbetinej a Francisciho sú osvetlené novými osvetľovacími stožiarmi napojenými na existujúci rozvod verejného osvetlenia. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %