Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.07.2021 03:40

Sekcia dopravy rokovala za účasti štátneho tajomníka Jaroslava Kmeťa


Snímka zdroj: (ZMOS).


V priestoroch Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska sa v utorok (13. 7.) uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie dopravy, výstavby, hospodárstva a energetiky Rady ZMOS.


Rokovanie zvolal a viedol jej predseda a zároveň starosta obce Nededza Peter Vajda. Jeho hosťami bol aj štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť a šéf expertného tímu ZMOS pre stavebnú legislatívu a starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren.

Členovia odbornej sekcie sa venovali financiám na rekonštrukcie a opravy ciest II. a III. triedy, vrátane ambície zriadenia Fondu cestnej infraštruktúry s prihliadnutím na dostupnosť rôznych finančných zdrojov a mechanizmov. K týmto témam pozíciu a zámery ministerstva dopravy predstavil štátny tajomník Jaroslav Kmeť, ktorý zároveň hovoril aj o prístupe ministerstva k plánu dopravnej obslužnosti. O pozícii ZMOS a aktuálnej situácii v stavebnej legislatíve členov odbornej sekcie informoval Martin Chren, starosta Mestskej časti Bratislava – Ružinov. Členovia odbornej sekcie následne prerokovali Plán obnovy a odolnosti Slovenskej republiky z hľadiska kompletnej obnovy bytových domov z hľadiska energetických úspor. Ďalším bodom rokovania boli garantované služby v tepelnom hospodárstve, ktoré uviedol expert v oblasti Smart Igor Wzoš.   

Rokovania Sekcie dopravy, výstavby, hospodárstva a energetiky Rady ZMOS sa zúčastnil aj zástupca spoločnosti Škoda Auto Ing. Tomáš Lukáč, ktorý je jedným zo zakladajúcich členov Expertnej skupiny pre plynovú mobilitu. V rámci vystúpenia informoval o „Memorande o podpore plynovej mobility v SR,“ ktoré bolo schválené Prezídiom SPNZ a jeho úvodnými signatármi by sa mali stať SPNZ, SPP, SPP CNG, SPP-distribúcia, CNG Slovensko, Bosta, Iveco, Slovenská bioplynová asociácia. Odborná sekcia ZMOS vyjadrila podpisu memoranda plnú podporu a súhlas. Podstatou tohto kľúčového dokumentu je vyvíjanie spoločnej snahy o posilnenie pozície a rozvoj plynovej mobility v SR s ohľadom na ochranu ovzduší, zníženie emisií skleníkových plynov ako i dekarbonizácia dopravy.

Konkrétnymi krokmi zámeru sú: rozširovanie siete plniacich staníc CNG a LNG, zvýšenie počtu plynových vozidiel v osobnej, nákladnej aj mestskej hromadnej doprave a investície do nových technológií figurujú v plánoch plynárenských spoločností.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2021
DEŇ KOMUNÁLU v ľubovnianskom regióne
Aj napriek letným prázdninám Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v DŇOCH KOMUNÁLU. Vo štvrtok 8. júla sa podujatie uskutočnilo vďaka spolupráci s Ľubovnianskym regionálnym združením miest a obcí Slovenska.
viac
09.07.2021
Liptovskí primátori a starostovia sa stretli v Závažnej Porube
Primátori a starostovia obcí z okresu Liptovský Mikuláš sa stretli na zasadnutí Združenia miest a obcí Liptova (ZMOL).
viac
09.07.2021
Členovia RZMO Spiša sa stretli s expertmi ZMOS
Bohatý program čakal na účastníkov DŇA KOMUNÁLU, ktorý bol spoločným pracovným stretnutím členov Regionálneho združenia miest a obcí Spiša so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
20.07.2021
Samosprávy sa ešte môžu zapojiť do mapovania detských ihrísk
Združenie miest a obcí Slovenska samosprávam pripomína, že ešte stále je možnosť zapojiť sa do mapovania stavu detských ihrísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %