Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.12.2018 01:05

Senica: Mesto má prvé polopodzemné kontajnery


Ilustračná snímka TASR


Mesto Senica zrealizovalo na Ulici Janka Kráľa prvé polopodzemné kontajnery. TASR informoval vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a dopravy Mestského úradu v Senici Ivan Šteffek.


V meste sa pustili do riešenia problematiky kontajnerových stojísk. Správca stojísk Technické služby sa rozhodol zrealizovať modernú verziu formou polopodzemných kontajnerov. Ide v podstate o väčšie nádoby, ktoré sú zapustené v zemi. Nad povrchom je iba časť s poklopmi na otvoroch, cez ktoré sa vhadzuje odpad.       

Stojisko na Ulici Janka Kráľa obsahuje šesť nádob. Dve sú určené na komunálny odpad, ďalšie na plasty, sklo, papier a kovy. "Takéto kontajnery na komunálny odpad, plasty a papier majú v porovnaní s obyčajnými približne päťkrát väčší objem, kontajnery na sklo a kovy sú trikrát väčšie. Vďaka väčšiemu objemu významne klesne frekvencia odvozu odpadkov na skládku a ušetria sa finančné prostriedky," uviedol Šteffek.       

Ďalšou výhodou je estetické hľadisko. Krajšie stojiská kontajnerov psychologicky vplývajú na správanie sa obyvateľov a podporujú zodpovedný prístup k triedeniu odpadov. "Keďže vieme, že odpad z kontajnerov nevyberajú len smetiari, ale aj občania, ktorí ich prehľadávajú, vyberajú z nich odpadky a nechávajú ich okolo na zemi, hĺbka takýchto zapustených kontajnerov znemožňuje opätovné vyhadzovanie obsahu, preto v ich okolí nevzniká neporiadok," doplnil vedúci oddelenia výstavby.       

Chlad pod zemou spomaľuje rozklad baktérií a redukuje s tým súvisiaci zápach v okolí stojísk. Vyprázdňovanie kontajnerov sa realizuje zo spodnej časti zberného vreca, a tak vhadzovací otvor zostáva čistý. Konštrukcia polopodzemných kontajnerov bráni tiež prístupu zvierat a hmyzu. Pri takýchto kontajneroch sa minimalizuje riziko požiaru nízkym prísunom vzduchu.       

"Ďalšie lokality, kde by mohli takéto stojiská s polopodzemnými kontajnermi v budúcnosti vyrásť, sú ulice Robotnícka, Štefánikova, Hviezdoslavova, sídlisko Sotina a podobne," informoval Šteffek.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravuje pilotný projekt polopodzemných kontajnerov.
viac
05.08.2019
Polopodzemné kontajnery v Nitre sa rozšíria aj do ďalších mestských častí
Systém polopodzemných kontajnerov na odpad sa v Nitre rozširuje. Pribudli nové odpadové nádoby na Štiavnickej ulici a na Triede A. Hlinku na sídlisku Chrenová, kde až 90 percent odpadového hospodárstva zabezpečujú Nitrianske komunálne služby práve prostredníctvom polopodzemných kontajnerov.
viac
10.02.2021
Prievidza chce vybudovať zapustené kontajnery v ďalších lokalitách mesta
Prievidzská samospráva plánuje vybudovať zapustené kontajnery na odpad v ďalších lokalitách mesta. Pribudnúť by mali na Zapotôčkach v Novom Meste a Necpaloch.
viac
27.02.2023
V Senici vybudovali dve stojiská s polopodzemnými kontajnermi
Mesto Senica vybudovalo dve nové stojiská s polopodzemnými kontajnermi, každé má osem kontajnerov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %