Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.07.2020 01:45

Senica si nechala vypracovať smart plán


Senica. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Senica si nechalo vypracovať štúdiu smart city, ktorú plánuje využiť pri žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) v hodnote takmer jeden milión eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.


Mesto už má štúdiu, ktorú vypracovala spoločnosť GetSense Slovakia, k dispozícii. „Od 21. júla bude zverejnená prostredníctvom webu mesta na pripomienkovanie. Široká verejnosť k nej bude môcť zasielať počas desiatich dní pripomienky,” uviedla Moravcová.

V rámci dynamickej dopravy sa zameriava napríklad na zlepšenie priepustnosti hlavnej a najvyťaženejšej križovatky v meste. Štúdia navrhuje zrealizovať automatické meranie intenzity dopravy pomocou kamier či semafory s inteligentnou svetelnou signalizáciou, ktoré budú nastavovať interval zelenej a červenej podľa frekvencie dopravy.

Projekt rieši aj riadenie statickej dopravy. Na rýchloobrátkových parkoviskách bude monitorovaná obsadenosť parkovacích miest a informácie budú sprístupnené vodičom.

Bezpečnosť obyvateľov bude podporená rozšírením integrovaného kamerového systému. Vo vybraných lokalitách bude zaistený monitoring aktivít na verejných priestranstvách s následným vyhodnocovaním záznamov pokročilými analytickými nástrojmi.

Štúdia je podmienkou pre možnosť uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020. V ňom sa bude mesto uchádzať o NFP v celkovej výške 999 600 eur.

Mesto stálo vypracovanie samotnej štúdie 8400 eur. „Za predpokladu, že bude v žiadosti o NFP úspešné, náklady za vypracovanie štúdie nadobudnú charakter oprávnených nákladov. Budú môcť byť teda započítané do nákladov samotného projektu,” doplnila hovorkyňa mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Kežmarok sa chce stať smart city
Mesto Kežmarok sa chce postupne v horizonte niekoľkých rokov stať Smart City, čiže inteligentným mestom. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák chce vybudovať moderné a dynamické mesto.
viac
01.08.2020
Predĺženie termínu na vydanie rozhodnutia v rámci 31. výzvy OPKZP
Oznam o zmene lehoty Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako Sprostredkovateľského orgánu pre Operačný program Kvalita životného prostredia na vydanie rozhodnutia o žiadosti o poskytnutie NFP v rámci 31. Výzvy.
viac
24.08.2020
Na budove MsKC v Žiari nad Hronom chcú vybudovať zelenú vegetačnú stenu
Vybudovanie zelenej vegetačnej steny na čelnej fasáde mestského kultúrneho centra (MsKC) je jedným z projektov, na ktoré sa aktuálne žiarska samospráva snaží získať externé zdroje.
viac
02.09.2021
Senica získala nenávratný finančný príspevok v objeme takmer milión eur
Senická radnica uspela s projektom Smart plán mesta Senica, s ktorým sa uchádzala o nenávratný finančný príspevok (949 887,90 eur) v rámci Operačného plánu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 so zameraním na „Moderné technológie“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %