Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.08.2022 10:35

Separácia BRO priniesla obciam Kľakovskej doliny výrazné úspory


Ilustračná snímka.


V obciach Kľakovskej doliny v okrese Žarnovica sa v uplynulom období výrazne zlepšilo hospodárenie s odpadmi.


Samosprávy sa totiž pred tromi rokmi zapojili do výzvy Ministerstva životného prostredia SR a spracovali projekt na separáciu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRO). Projekt, ako aj samotné pravidlá, ktoré si nastavili, im už priniesli úsporu financií.

"Pred pár rokmi sme prišli na to, že práve biologicky rozložiteľný komunálny odpad je najväčším zdrojom zvýšenia možností separácie," povedal starosta Župkova Ján Tomáš. Na svoj projekt získali z ministerstva dotáciu viac ako 400 000 eur. "Kúpili sme traktor, drvič, nosič kontajnerov, samotné kontajnery," vymenoval.

Vlaňajší rok bol prvým, keď obce spracovali prvé údaje o separácii BRO. "Máme stanovené objemy na jednotlivé obce podľa počtu obyvateľov. Medziročne sa nám významne zvýšil podiel vyseparovaného odpadu, keďže biologicky rozložiteľný odpad sa započítava do celkovej miery separácie," uviedol starosta.

V samotnej obci Župkov podľa neho spracovali vlani okolo 140 ton odpadu. Vyseparovaný odpad tvoril až 69 percent. "Okrem toho sa nám výrazne znížil aj podiel klasického komunálneho odpadu," pripomenul. "Zo 130 ton v roku 2020 sme išli na 88 ton v roku 2021," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
25.02.2023
Aký je význam triedenia odpadu a prečo šetrí financie obcí a občanov?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %