Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.02.2023 11:00

Severné Slovensko zasiahla v piatok snehová kalamita


Ilustračná snímka (TASR)


Severné Slovensko zasiahla v piatok snehová kalamita. Mimoriadnu situáciu vyhlásili desiatky samospráv v Žilinskom kraji i podtatranské mesto Svit. Vodiči si na viacerých úsekoch ciest postáli aj niekoľko hodín. Cestári hlásili kalamitu v Žilinskom kraji aj pod Tatrami.


Počasie malo miestami vplyv aj na vlakovú dopravu. Pre kalamitu vyhlásili do 16.00 h mimoriadne situácie v 27 samosprávach v Žilinskom kraji. Neskôr k ním pribudli aj ďalšie. Išlo najmä o mestá a obce v okresoch Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Dolný Kubín, Námestovo, Čadca a Žilina. Mimoriadnu situáciu hlásili aj zo Svitu.     

Na Orave, Liptove, Kysuciach, hornom Považí, v Turci a pod Tatrami vyhlásili cestári kalamitu. Sneženie komplikovalo dopravu aj na ďalších úsekoch ciest a na horských priechodoch na Slovensku. Kalamitný stav vyhlásilo aj mesto Považská Bystrica.     

Polícia v Žilinskom kraji verejnosti odporučila vzhľadom na počasie necestovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Vplyvom mimoriadne zlých poveternostných podmienok boli cesty a diaľnice na severe silne zasnežené. Na mnohých úsekoch hlásili policajti značné zdržanie, množstvo škodových udalostí a skrížených nákladných áut. Medzi Martinom a Ružomberkom vodiči stáli aj viac ako štyri hodiny. Skrížilo sa tam a zapadlo 15 kamiónov, cestári aj odťahová služba.     

Na Orave spadol v piatok večer na železničnú trať strom. K pádu stromu malo dôjsť medzi Medzibrodím nad Oravou a Oravským Podzámkom. Vlakový dopravca hlásil pre nepriaznivé počasie meškanie vlakov aj v iných častiach Slovenska.     

Sekcia krízového riadenia vydala v súvislosti s intenzívnym snežením viaceré odporúčania. Napríklad, aby ľudia neblokovali odhrnuté cestné komunikácie z dôvodu prejazdu záchranných zložiek a neparkovali pod stromami a pri stavbách s malou nosnosťou či zlou statikou.     

Horská záchranná služba upozornila na veľké lavínové nebezpečenstvo (štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice),  ktoré platí vo Vysokých a Západných Tatrách. V Nízkych Tatrách a Fatrách pretrváva tretí lavínový stupeň. Pohyb vo vysokohorskom teréne a podhorí ohrozenom lavínovými svahmi sa neodporúča.     

Horskí záchranári v piatok spozorovali viacero samovoľných lavín. Objavili sa pod Kolovým štítom, v Malej Studenej doline a najväčšie v Skalnatej doline.     

Za posledných 24 hodín pripadlo najviac zrážok v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách, a to v priemere od 20 centimetrov do pol metra. Najviac sneženia predpovedali meteorológovia v piatok v Žilinskom kraji a v Tatrách. Miestami mohlo napadnúť 30 až 40, ojedinele až 50 centimetrov nového snehu.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2017
Všetky cesty v Bratislave sú prejazdné
Do Bratislavy zavítala pravá zima a cestári sú neustále v teréne. V nočných hodinách bol vykonaný preventívny posyp v lokalitách Koliba, Kramáre a na mostoch, na ktorých sa tvorí námraza.
viac
27.12.2019
Zasnežené Vianoce boli na celom Slovensku naposledy v roku 2002
Zasnežené Vianoce na celom Slovensku boli naposledy v roku 2002, teda pred 17 rokmi. Počas všetkých troch vianočných dní bolo vtedy v polohách do 700 metrov väčšinou od piatich do 15 centimetrov snehu, lokálne až okolo 20 centimetrov.
viac
01.07.2020
Sever Slovenska má krásne prírodné scenérie s ropou i vodopádmi
Žilinu nazvali v minulosti básnici "perlou na Váhu". Má bohatú históriu, prežila zničujúci požiar, zemetrasenie i mor. Dnes je štvrtým najväčším slovenským mestom obklopeným malebnými zákutiami Kysúc či Malej Fatry.
viac
16.01.2021
V slovenských pohoriach napadlo do 80 centimetrov nového snehu
Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v sobotu v najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí. Je to dôsledok poslednej periódy sneženia, počas ktorej napadlo do 80 centimetrov nového snehu, ten padal navyše za súčinnosti vetra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %