Sezóna festivalov: Myslite na bezpečnosť jedál a nezabúdajte triediť

Leto je obdobím festivalov, cestovania a gastronomických zážitkov. Neodmysliteľnou súčasťou kultúrnych podujatí sa stal aj street food a rôzne dobroty sa dajú nájsť doslova na každom rohu. Horúčavy, ktoré k letu neodmysliteľne patria, žiaľ, zvyšujú nebezpečenstvo možnej kontaminácie potravín. Aby sa z pôžitku nestal problém, je dobré vedieť o prípadných rizikách. Aj o tom je kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) „Safe2Eat“, ktorú na Slovensku zastrešuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. OZV ENVI - PAK pripomína, že rovnako dôležité je myslieť aj na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré počas letnej sezóny vzniknú.
K festivalovej sezóne patrí vôňa rôznych špecialít. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou letnej kultúry a najmä počas vyšších teplôt je jedlu potrebné venovať zvýšenú pozornosť. V teplom prostredí sa baktérie množia rýchlejšie a potraviny, ktoré nie sú správne skladované či tepelne upravené, môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil v 23 krajinách piaty ročník kampane Safe2Eat. Slovensko sa do nej zapája už štvrtý raz. Neodmysliteľnou súčasťou potravín sú aj ich obaly, ktoré v ochrane zohrávajú významnú úlohu. OZV ENVI - PAK preto upozorňuje, že obaly z potravín, ktoré si ľudia so sebou berú na festivaly, kúpaliská alebo do prírody, treba po návrate správne vytriediť a určite by nemali končiť len tak pohodené niekde na zemi.
Vidieť kuchárovi na ruky nemusí byť na škodu
Aj keď spotrebitelia nemôžu ovplyvniť prípravu jedla v prevádzke, môžu si všímať iné signály. „Odporúčam pozerať sa pri príprave jedla kuchárovi na ruky. Dôležité je napríklad, aby sa používali oddelené dosky na krájanie a nástroje pre surové mäso, čerstvú zeleninu a hotové produkty, čím sa predchádza krížovej kontaminácii," radí Ing. Petra Vanková, PhD., riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Taktiež je potrebné skonzumovať jedlo bez zbytočného odkladu. Nezabúdajme ani na osobnú hygienu – umyté ruky pred jedlom a vyhýbanie sa potravinám, ktoré sú veľmi citlivé na teplotu, sú základom bezpečnej konzumácie. „Vyhľadávam miesta, kde vidím, že sa jedlo pripravuje priamo predo mnou. Dnes si už aj pri streetfoodových stánkoch často všimnem, že si personál napríklad vymení rukavice, v ktorých manipuloval so surovým mäsom a nedotýka sa nimi hotového jedla alebo peňazí. Takéto detaily si veľmi cením,“ uviedol foodblogger Daniel Feranec, známy pod menom Čoje.
Chladenie potravín aj dôkladná tepelná úprava
Podľa odborníkov je dôležitá najmä poctivá príprava a prísne hygienické návyky zo strany predajcov. Musia zabezpečiť chladenie surovín, ktoré ľahko podliehajú skaze a dbať na dôkladnú tepelnú úpravu jedál. Kľúčové je používanie oddelených dosiek na krájanie a nožov pre surové a hotové potraviny, pravidelné umývanie rúk, výmena rukavíc a dezinfekcia pracovných povrchov. Na vlastnej koži to zažíva aj Tomáš Hortenský, prevádzkovateľ známych Petržalských langošov: „Pri langošoch používame aj suroviny, ktoré si vyžadujú dôsledné chladenie – napríklad smotanu, syr či mäso, ktoré by pre konečný pokrm mohli byť rizikové, preto všetko uchovávame v chlade a pripravujeme vždy až na objednávku. Langoše, ktoré pripravujeme, chutia najlepšie čerstvé a práve vtedy sú aj najbezpečnejšie.“
Správne triedenie patrí k festivalovej kultúre
Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode, preto je dôležité myslieť aj na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré vzniknú. „Festivaly každoročne vyprodukujú tony odpadu, a to od plastových obalov cez jednorazové príbory až po zvyšky jedál. Triedenie a používanie udržateľných obalov by dnes už na festivaloch malo byť samozrejmosťou,“ povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Mnohé festivaly už preto zaviedli systémy vratných pohárov a predajcovia využívajú kompostovateľné alebo recyklovateľné obaly. Svoju úlohu zohrávajú aj samotní organizátori, ktorí by mali zabezpečiť prehľadné a dostupné triedenie. Veľký podiel odpadu tvoria práve rôzne príbory, tácky, ale aj obaly od jedál. „Návštevníkom treba triedenie čo najviac uľahčiť. Na veľkých festivaloch pomáhajú s triedením dobrovoľníci v triediacich staniciach, ktorí vedia poradiť a zároveň dohliadajú na to, aby bol festivalový odpad správne vytriedený,“ pripomenula Kretter.
K znižovaniu množstva odpadu na festivaloch môže prispieť aj samotný návštevník. Stačí, keď si na festival prinesie opakovane použiteľnú fľašu na vodu, ktorú si možno bezplatne dopĺňať v cisternách s pitnou vodou, alebo vlastný príbor či pohár. „Samozrejme, ak si na festival donesú ľudia aj nejaké skaze nepodliehajúce pochutiny, je potrebné, aby obaly z nich vytriedili do správnych nádob, lebo iba takto vytriedený odpad môže byť recyklovaný,“ dodala Katarína Kretter.