Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.09.2019 11:25

Sezóna na hrade Čabraď sa niesla v znamení obnovy portálu tretej vstupnej brány


Snímka Zdroj: Kam na víkend


Rok 2019 sa na hrade Čabraď v okrese Krupina niesol v zamení obnovy južného portálu tretej vstupnej brány. Združenie Rondel, ktoré realizuje práce na tomto hrade, pracovalo v sezóne aj napriek tomu, že sa tento rok nerealizoval projekt s nezamestnanými.


Od začiatku mája do konca septembra postupne pribúdajú veľké bloky ostenia portálu, realizované na mieste z umelého kameňa. "Realizuje sa tak prvá etapa plánovanej obnovy, ktorá bola tri roky odkladaná. V rámci nej sa zrekonštruovalo celé ostenie bránky pre peších a bočné kvádre veľkej brány. Popri tom sa zrekonštruovali aj časti muriva v interiéri suterénu, nachádzajúce sa pod portálom," priblížil predseda združenia Albert Loydl.       

Do rekonštrukčných prác bolo zapojených množstvo dobrovoľníkov aj zo zahraničia. Najväčšou skupinou zahraničných dobrovoľníkov bolo 60 skautov z Belgicka, ktorí pomohli s dopravou materiálu na hrad.       

Okrem tejto práce sa vykonávalo aj čistenie od náletov a kosenie nádvorí a iné drobné práce. "Nesmieme tiež zabudnúť na spoluprácu s ochranármi a priateľmi herpetofauny, vďaka čomu sa podarilo vyčistiť v podhradí časť ruín a vytvoriť tak vhodné prostredie pre plazy," pripomenul zástupca združenia.       

V nasledujúcich rokoch sa bude pokračovať v ďalšej etape obnovy tretej brány. Nad portálom treba ešte domurovať chýbajúce murivo tak, aby sa podoprela zachovaná koruna múru. "Keď bude stena stabilizovaná a nebude ohrozovať návštevníkov, môžeme zrealizovať drevenú konštrukciu mosta vedúceho ponad priekopu, čím sa sprístupní pôvodný vstup do horného hradu," doplnil Loydl. "Obnovu južného portálu tretej brány sme realizovali vďaka podpore Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis," uviedol Loydl.       

Hrad Čabraď vznikol približne v polovici 13. storočia. V roku 1276 bol jeho majiteľom comes Derš z rodu Huntovcov. Tento zabudnutý klenot chránil v minulosti prístup k banským mestám a preto oň často bojovali rôzne vojská. Na začiatku 14. storočia hrad dobyl Matúš Čák a v polovici 15. storočia ho obsadilo vojsko Jána Jiskru. Od roku 1622 bol majetkom Petra Koháryho. V majetku rodu zostal až do svojho zániku v roku 1812, keď ho posledný mužský potomok Koháryovcov dal podpáliť. Odvtedy pustol. Zaujímavosťou je, že hrad sa nachádza na území štátnej prírodnej rezervácie na ochranu plazov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
25.05.2022
Na hrade Čabraď bude rušno, na pokračovanie obnovy sa podarilo získať podporu
S výraznejšou podporou nadácií a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) bude tento rok prebiehať obnova hradu Čabraď v okrese Krupina. Občianskemu združeniu Rondel, ktoré túto pamiatku opravuje, sa podarilo získať podporu v troch projektoch.
viac
08.07.2022
Na Pustom hrade sa tento rok sústredia na obnovu hlavnej vstupnej brány
Na Pustom hrade nad Zvolenom začala v týchto dňoch 31. sezóna archeologického výskumu a obnovy. Obnovou prejde tentoraz hlavná vstupná brána Horného hradu. Uviedol to vedúci výskumu Ján Beljak.
viac
17.10.2022
Sezóna na hrade Čabraď bola v znamení obnovy portálu jednej zo vstupných brán
Združenie Rondel, ktorého členovia sa spolu s dobrovoľníkmi viac ako dve desaťročia starajú o obnovu hradu Čabraď v okrese Krupina, vykonalo v uplynulej sezóne najviac prác na obnove južného portálu tretej vstupnej brány. Uviedol to predseda združenia Albert Loydl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %