Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
27.04.2022 02:25

Sezónu na banskom chodníku v Ľubietovej otvoria s novou atrakciou


Ilustračná snímka.


V rámci desiateho výročia otvorenia turistickej sezóny na Náučnom banskom chodníku v Ľubietovej v Banskobystrickom okrese predstavia novú atrakciu. Informovala o tom Dagmar Zajacová z občianskeho združenia Libetha s tým, že to bude banská veža Ľubor.


Pripomenula, že projekt vznikol s cieľom zvýšiť povedomie návštevníkov o historických baníckych tradíciách obce. „O práci baníkov v minulosti, spôsoboch ťažby a súvisiacich remeslách, ochrane prírody a rôznorodosti nerastov, ktoré sa ťažili v tejto lokalite,“ spomenula.

Podľa nej interaktívny model banských štôlní, chodieb, strojov a remesiel, ktoré boli súčasťou historického komplexu, tvoria dve časti. Prvou je podzemná časť, model banskej štôlne a chodieb bane s výstavou minerálov a hornín Ľubietovej. Nadzemnú časť tvoria skladacie modely mechanizmov, nástrojov a pomôcok baníckych historických remesiel. „Možnosť poskladať si jednotlivé modely poskytuje rozvoj zručnosti a zážitok poznania baníckeho sveta vlastnou skúsenosťou,“ podotkla.

Ako dodala, ťažná veža dostala pomenovanie Ľubor pre úctu k ľubietovskému rodákovi, učiteľovi dejepisu a miestnemu historikovi Ľuborovi Šišiakovi. Venoval sa dejinám Ľubietovej a informácie o jej historických miestach a udalostiach posúval niekoľkým generáciám.       „Banícky a ťažiarsky areál s náučným chodníkom sa stávajú populárnym turistickým cieľom. Interaktívne prvky zvyšujú turistickú návštevnosť a poskytujú stretnutie s historickým baníctvom pre širokú verejnosť,“ zdôraznila Zajacová.

Atrakciu na Náučnom banskom chodníku Ľubietová otvoria 30. apríla o 11.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
11.05.2020
Nový náučný chodník zoznamuje so zaujímavosťami obce
V Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava pribudol nový päťkilometrový náučný chodník. Päť informačných tabúľ zorientuje záujemcov v základných pojmoch jaslovskobohunickej histórie.
viac
14.05.2020
OOCR Región Gron vyhlásila súťaž na návrhy infraštruktúry
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Gron spoločne s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vyhlásila architektonicko-krajinársku súťaž zameranú na získanie návrhov infraštruktúry, ktorá zatraktívni prírodné lokality stredného Pohronia.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %