Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.12.2016 10:30

Silvestrovať sa bude tento rok na Hviezdoslavovom námestí


Záber z tlačovky. Snímka zdroj: (mhm).


Ani tento rok hlavné mesto nezaháľalo, čo sa týka príprav na tohtoročný Silvester, aby všetkým Bratislavčanom aj návštevníkom mesta prinieslo veľa radosti a potešenia.


Veľkou zmenou oproti minulému roku je, že centrálnou zónou silvestrovských osláv bude Hviezdoslavovo námestie v Starom Meste, ktoré s mestom spoločne spolupracovalo na tohtoročnom silvestrovskom programe. O dramaturgiu a réžiu programu sa postaralo OZ Hlava 98.

„Rozhodli sme sa vyskúšať nový koncept ako doposiaľ a sústrediť zábavu na jedno miesto. Voľba padla na Hviezdoslavovo námestie v mestskej časti  Staré Mesto, s ktorým sme tiež spolupracovali na prípravách tohtoročného Silvestra. Odtiaľ je to už len čoby na skok k Dunaju, odkiaľ odpálime veľkolepý ohňostroj vo forme audio-vizuálnej show, ktorá sa, verím, stretne s veľkým ohlasom u všetkých, ktorí sa rozhodnú privítať Nový rok v meste,“ informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.  

Veľkým zážitkom pre návštevníkov bude podľa neho aj ďalšia z noviniek tohtoročného Silvestra, a to nadrozmerná svetelná časomiera na Námestí Ľ. Štúra, ktorá bude odrátavať záverečné sekundy starého roka, kým bude z lode na Dunaji odpálený ohňostroj za hudobného sprievodu Straussovho známeho valčíka „Na krásnom modrom Dunaji“.

„Tentokrát sme sa viac sústredili na využitie nových technológií, aby sme starý rok odprevadili, ako sa patrí a nový rok privítali modernejšie a s väčšou parádou a venovali Bratislavčanom jedinečný zážitok, na ktorý sa len tak ľahko nezabúda. Verím, že sa nám to podarilo a do centra Bratislavy sa prídu počas silvestrovskej noci zabaviť desaťtisíce ľudí,“ zdôraznil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Starosta mestskej časti Bratislava – Staré Mesto pri tej príležitosti uviedol: “Tohtoročný Silvester v centre mesta bude svojím spôsobom prelomový. Podarilo sa nám skĺbiť tradičnú zábavu na špičkovej úrovni v podobe koncertu Cigánskych diablov, ktorú Bratislavčania už poznajú, s moderným interaktívnym štýlom zábavy v podobe digitálneho ohňostroja. Veľmi sa na tento deň teším.“

Bratislavčania, ale aj návštevníci z blízkeho či ďalekého okolia sa môžu prísť do centra mesta zabávať už od 18:00 h. Na hlavnom pódiu na Hviezdoslavovom nám. sa bude o hudobnú zábavu starať DJ spolu s moderátorom, kým od 22:00 h budú návštevníkov na diskotéke pod holým nebom svojimi temperamentnými rytmami do polnoci rozohrievať fenomenálni hudobníci kapely Cigánski diabli. Open-air diskotéka na námestí potrvá až do skorých ranných hodín.

Počas silvestrovskej noci budú k dispozícii vianočné stánky s občerstvením. Takisto bude fungovať klzisko, na ktorom sa bude dať korčuľovať až do 01:00 h po polnoci.

Klzisko na Primaciálnom námestí bude verejnosti k dispozícii len do 19:00 hod, kedy bude Primaciálne námestie uzavreté z bezpečnostných dôvodov.

Čo sa týka Hlavného námestia, tam môže počas silvestrovské večera zavítať každý, komu sa nestačí na ohňostroj len pozerať, ale chcel by si vytvoriť a odpáliť vlastný ohňostroj na veľkoplošnej obrazovke. Tento digitálny interaktívny ohňostroj je súčasne ďalšou zo „smart“ noviniek tohtoročného silvestrovského programu. Každý návštevník sa bude môcť prostredníctvom aplikácie na mobile pripojiť na špeciálne vytvorenú wifi sieť a prostredníctvom svojej fantázie si vytvoriť veľkoplošnú interaktívnu projekciu abstraktných výbuchov s možným odkazom a želaním. 

O bezpečnosť a nerušený chod silvestrovskej noci sa budú starať posilnené hliadky mestskej a štátnej polície spolu s pracovníkmi strážnej služby, hasičmi a zdravotníkmi.

Zároveň mesto upozorňuje, že podľa najnovšieho VZN o pyrotechnike je prísne zakázané akékoľvek používanie voľne dostupnej pyrotechniky.

 

Ďalšie organizačné informácie:

Na 6 kontrolovaných vstupoch na Hviezdoslavovo námestie budú príslušníci policajných zložiek dohliadať na to, aby návštevníci do centrálnej zóny v Starom Meste vstupovali bez akýchkoľvek nebezpečných predmetov (napr. sklenené fľaše, ostré a nebezpečné predmety a pod).

Kontrolované vstupy sa budú nachádzať:

1. križovatka ulíc Laurinská ul. – Rybárska brána (pri Čumilovi)

2. križovatka ulíc Mostová ul. – Medená ul.

3. Palackého ul. od Kúpeľnej ulice

4. Jesenského ulica (vedľa SND)

5. Gorkého ul. pri Poštovej banke (za SND)

6. Hviezdoslavovo nám. od Americkej ambasády po roh Strakovej ul.

Pri vzniku výnimočnej situácie ako strata dieťaťa/osoby, príp. vecí, je potrebné jeho stratu nahlásiť moderátorovi, ktorý to vyhlási na pódiu. Dovtedy bude o stratené deti, osoby a veci postarané v Primaciálnom paláci.

Súčasne mesto vyzýva všetkých, ktorí sa chystajú oslavovať Silvester v meste, aby v prípade dopravy uprednostňovali prostriedky hromadného charakteru pred individuálnou automobilovou dopravou vzhľadom na dopravné obmedzenia, ktoré tento charakter akcie vyžaduje a vyhli sa tak nechceným komplikáciám v dôsledku dopravných obmedzení.

Pre automobilovú dopravu bude uzatvorené Vajanského nábrežie a Nám. Ľ. Štúra od 23:00 a premávka opäť obnovená po 02:30 h.

MHD bude posilnená a premávať v špeciálnom režime. Informácie o premávke spojov budú uverejnené na stránke DPB aj webovej stránke Bratislavy.

Čistota v meste bude počas silvestrovskej noci zabezpečovaná priebežne. Ihneď po skončení ohňostroja na nábreží Dunaja začnú upratovacie čaty s jeho čistením, aby ho uvoľnili pre dopravu a postupne do rána bolo upratané celé centrum mesta.

Autor: (mhm)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Francúzsky deň ponúkne hudbu i gastronómiu
V Bratislave bude možné opäť zažiť oslavy francúzskeho štátneho sviatku. Vo štvrtok 14. júla sa na Hlavnom námestí môžu obyvatelia a návštevníci hlavného mesta Slovenska zoznámiť s francúzskou kultúrou i špecialitami francúzskej gastronómie.
viac
08.08.2016
Tradičné Galantské trhy sa ponesú v znamení jedla, kultúry a atrakcií
Na tohtoročné Galantské trhy, ktoré sa budú konať 11. až 13. augusta, sa prihlásilo vyše 230 záujemcov o predaj.
viac
09.12.2016
Vianočné trhy v centre Bratislavy a odpady
Ako je zabezpečený zber a odvoz odpadov z priestorov štyroch bratislavských námestí, na ktorých 120 stánkov ponúka počas vianočných trhov darčeky, lahôdky či práve pripravené jedlá a nápoje?
viac
06.07.2017
Druhý víkend letných prázdnin v bratislavskom regióne
Letné shakespearovské slávnosti, Viva Musica!, Slovakia folk, komorný koncert v Botanickej záhrade, nočné prehliadky na hrade Červený kameň, Wine & Art a Bežecká perla naznačujú, že sa letné prázdniny v bratislavskom regióne začínajú vo veľkom štýle.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %