Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
31.10.2019 10:30

Situácia je kritická, tieto problémy treba bezodkladne riešiť


Cesty pre Slovensko - logo


Štyri mesiace pred parlamentnými voľbami prichádzajú regionálni politici združení v iniciatíve Cesty pre Slovensko s výzvou pre politické strany na riešenie problémov, ktoré vnímajú ako neodkladné.


 K dlhodobo kritizovanému stavu ciest II. a III. triedy pridali ďalšie tri oblasti, ktoré vnímajú ako kľúčové, a ich neriešením hrozí v niektorých regiónoch sociálna kríza.

„Spolu s kolegami v našej iniciatíve Cesty pre Slovensko si uvedomujeme, že okrem ciest 2. a 3. triedy sú tu ďalšie tri zásadné rozhodujúce predpoklady pre lepšiu kvalitu života v regiónoch, ktoré majú jedno spoločné. A to, že na ne vlastnými silami v obciach, mestách a krajoch nestačíme a nebudeme stačiť“, hovorí Ondrej Lunter, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja a jeden z iniciátorov výzvy.

„Ich neriešenie, odkladanie a zametanie pod koberec môže v priebehu krátkych 2 volebných období vyústiť do nenapraviteľných dôsledkov, ak nezačneme konať hneď. Preto prichádzame už teraz so štyrmi najpálčivejšími témami rozvoja kvality života ľudí v regiónoch, ktoré chceme presadiť do verejnej diskusie. Dostupné sociálne služby a zdravotná starostlivosť, efektívna regionálna železničná doprava a kvalitné cesty“ dodáva Ondrej Lunter.

Počet žiadateľov o sociálnu starostlivosť už teraz presahuje zvládnuteľné kapacity v zariadeniach pre seniorov a zariadeniach špecializovanej starostlivosti. Zabezpečenie sociálnych služieb bez centrálneho systémového riešenia a bez riešenia financovania zhoršuje situáciu každým dňom, a to aj vplyvom starnutia obyvateľstva. Podľa autorov výzvy hrozí doslova humanitárny problém. „Aj v súvislosti s demografickými trendmi nám veľmi rýchlo stúpa počet žiadateľov o takéto miesta, ktorých je nedostatok. Počty čakateľov sa pohybujú v tisíckach a ich počet neustále rastie. Ak bude trend pokračovať, mám na mysli predpokladaný demografický vývoj a predpokladané možnosti samospráv, tak o 10 rokov bude na Slovensku zhruba 66 tisíc seniorov v núdzi. My vlastnými silami dokážeme poskytnúť miesto pre zhruba 45 tisíc, takže iba pre dve tretiny. 21 tisíc seniorov zostane napospas osudu, čo je pre nás neprijateľný stav”, konštatuje Mikuláš Pál, poslanec mesta Banská Štiavnica a poslanec BBSK.

Dostupná zdravotná starostlivosť, predovšetkým zabezpečenie všeobecných a detských lekárov v mestách a obciach nie je samozrejmosťou. Sme v situácii, kde je už dnes tretina lekárov v dôchodkovom veku a noví lekári neprichádzajú. Len v Banskobystrickom kraji je takto v najbližších rokoch ohrozená zdravotná starostlivosť pre viac ako 30 000 dospelých ľudí a v ostatných regiónoch je to veľmi podobné. „Už dnes čelíme začiatku krízy, o ktorej sa prakticky nehovorí. Fakt je taký, aj u nás to poznáme, že v mnohých prípadoch, keď lekár odíde na dôchodok, na jeho miesto obyčajne v obciach už nepríde náhrada. Jednoducho taká ambulancia de facto zanikne a už sa neobnoví.”, hovorí Stanislav Horník, primátor mesta Hriňová a poslanec BBSK.Kontakt: Ondrej Lunter ondrej.lunter@bbsk.sk 0903 629 969

Treťou oblasťou je riešenie regionálnej dopravy a zjednotenie objednávania jednotlivých dopravných výkonov. „Ak majú regióny zásadne pohnúť s kvalitou a dostupnosťou regionálnej dopravy, musíme dostať možnosť objednávať výkony nielen pri autobusoch, ale aj pri lokálnych železniciach. Tak sa dá zabezpečiť racionálne využitie peňazí, kapacít a vytvoriť tak funkčný a efektívny dopravný systém tak, ako ho poznáme z vyspelej Európy“, vysvetľuje Martin Turčan, poslanec mesta Banská Bystrica a poslanec BBSK.

Už spomínanou oblasťou sú cesty II. a III. triedy, kde už k čiastočnému riešeniu prišlo, stále však krajom chýba 230 miliónov eur na dobehnutie investičného dlhu, ktorý sa hromadil desiatky rokov. Po cestách II. a III. triedy cestuje denne väčšina obyvateľov Slovenska - do práce, do školy, či k lekárovi. Riešenie nie je zďaleka natoľko náročné, ako pri inej dopravnej infraštruktúre. “Pre nás v regiónoch ide o veľkú sumu 230 miliónov eur. Ale z pohľadu štátu ide o sumu zodpovedajúcu 8 km diaľnice. Sme presvedčení, že za 4 roky sa dá zásadným spôsobom zmeniť tvár Slovenska a komfort ľudí v regiónoch”, hovorí Branislav Hámorník, poslanec BBSK.

Cieľom iniciatívy je dostať tieto štyri témy do popredia verejnej diskusie pred parlamentnými voľbami a požiadať politikov a politické strany, aby tieto priority brali na zreteľ pri tvorbe volebných programov. „Chceme spoločne zabrániť tomu, že už o 4 roky nebudeme schopní odvrátiť kolaps sociálnych služieb a zdravotnej obslužnosti. A to nie my, alebo vláda. Potom to už nedokážeme ani spoločne. Pretože nejde len o zdroje, ktoré sa možno nájdu. Ide o ľudí aj infraštruktúru, a tie jednoducho nezvesíte zo dňa na deň z klinca”, uzatvára Ondrej Lunter.

Autor: (Zdroj: Ondrej Lunter, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja a jeden z iniciátorov výzvy)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2019
SR je jediná krajina EÚ bez systémového odstraňovania bariér
Slovenská republika je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá nemá nastavené systémy pre odstraňovanie bariér pre občanov so zdravotným postihnutím a obmedzenou mobilitou. Tvrdí to OZ Bez bariéry – Národná platforma proti bariéram, ktoré vyzýva kompetentné orgány na okamžité riešenie situácie.
viac
18.05.2021
Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách
Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti.
viac
17.12.2021
ÚMS podporuje iniciatívu „Poďakovanie zdravotníčkam a zdravotníkom“
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Poďakovanie zdravotníčkam a zdravotníkom“, ktorú organizuje a šíri občianska iniciatíva Spolupráca pre Slovensko.
viac
28.05.2022
ÚMS žiada štát o ďalšie rokovanie
Únia miest Slovenska apeluje na vládu SR a vládne strany, aby neprijímali žiadne rozhodnutia o medializovanom daňovom mixe bez jednoznačnej dohody so samosprávami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %